Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ergonómia človeka - Význam ergonómie v pracovnom procese

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13087
Posledná úprava
15.10.2020
Zobrazené
1 162 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Náplňou ergonómie je hodnotiť, skúmať a navrhovať optimálne podmienky pre činnosť človeka. Je dôležitým nástrojom na zvyšovanie produktivity práce, pre vytváranie podmienok na rozvoj osobnosti človeka.
Oficiálna definícia ergonómie: Interdisciplinárna veda skúmajúca vzťahy človeka k technika a pracovnému prostrediu, ktorá sleduje vzťahy vo vnútri týchto 3 subsystémov s cieľom dosiahnuť maximálny stupeň humanizácie a bezpečnosti práce. Aplikáciou vhodných metód, teórie i údajov zlepšuje ľudské zdravie, pohodu, efektivitu práce a výkonnosť. Prispieva k riešeniu designu, hodnoteniu práce, úloh, produktov, prostredia a systémov, tak aby boli kompatibilné s potrebami, schopnosťami a výkonnostným obmedzením ľudí. Ergonómia je systémovo orientovaná disciplína, ktorá prakticky pokrýva všetky aspekty ľudskej činnosti. Je dôležité aby stratégia pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, zahŕňala aj otázku ergonómie.
Vytvorenie súladu medzi technickým riešením, funkciou výrobku a ich prispôsobenie ľudským možnostiam a potrebám nie je samoúčelné. Prínosy sú preukázateľné - počnúc takou obyčajnou vecou, ako je príjemný pocit z práce v príjemnom prostredí na ľahko ovládateľných strojoch, až po dokumentovateľné zvýšenie pracovných výkonov, či zníženie množstva chýb.
Medzi tým stojí rad ďalších efektov, ako je napríklad zníženie práceneschopnosti, či choroby z povolania, alebo niektoré formy pracovnej únavy. Zníženie záťaže na človeka v pracovnom procese, spôsobenej jeho interakciou s pracovnými prostriedkami a pracoviskom samotným, môže účelným uplatnením poznatkov ergonómie prinášať pozitíva a to:
...

Kľúčové slová:

ergonómia

riziká

pomôcky

prostredie

pracovné prostredie

bezpečnosť práce

zdravie

pszchika

pracovný výkon

životná úroveň

kĺb

poloha kĺbov

zaťaženie

teplota

BOZP



Obsah:
  • Ergonómia
    Význam ergonómie v pracovnom procese
    Rizikové faktory v pracovnom procese
    Ergonomické riešenie
    Etapa I.
    Etapa II.
    Etapa III.
    Etapa IV.
    Etapa V.

Zdroje:
  • skriptá