Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Poľnohospodárstvo v medzivojnovom a vojnovom období

«»
Prípona
.doc
Typ
projekt
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21470
Posledná úprava
24.03.2009
Zobrazené
1 278 x
Autor:
estefi
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ekonomické postavenie Slovenska v 1. ČSR vo vzťahu k poľnoh
Zrod prvého samostatného štátu Čechov a Slovákov v okt.1918 našiel svoj odraz nielen v národnopolitickom a kultúrnom vývoji Slovákov. Obyvateľstvo sa vymanilo spod politicko-sociálneho útlaku polofeudálneho režimu. ČSR si z ekonomického hľadiska od čias svojho vzniku zachovávalo priemyselno-agrárny charakter. Vyznačovalo sa relatívne vysokým podielom na svetovej priem. produkcii.
Postavenie ekonomiky Slovenska v rámci ČSR v porovnaní s českými krajinami výrazne zaostávalo.Napriek rozdielnostiam údajov o národnom majetku i národnom dôchodku priemerný podiel Slovenska na ňom neprevyšoval 15%. Na priem. výrobe mal podiel asi 8%. Vyššiu mieru dosahovala poľnohos. výroba.
Prvý spoločný štát Čechov a Slovákov nedokázal v priebehu ďalšieho vývoja splniť viaceré nádeje a očakávania – do celistvého štátneho útvaru s jednotnou ekonomikou vstupovali dva rozdielne národné celky s odlišným historickým vývinom a s inou sociálnou štruktúrou spoločnosti. V novovzniknutom štáte Slovensko tvorilo zaostalú agrárnu časť. Vládnuce české politicko-mocenské kruhy obmedzovali hospodársky rozvoj Slovenska sústavným odbúravaním priemys. podnikov.

Kľúčové slová:

Poľnohospodárstvo

dejiny polnohospodarstva

Poľnohospodárstvo v medzivojnovom období

Poľnohospodárstvo vo vojnovom období