Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Výchova a vzdelávanie v otrokárskych despotciách - Grécko (600 - 338 pred Kr.)

«»
Prípona
.doc
Typ
poznámky
Stiahnuté
26 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14057
Posledná úprava
23.05.2022
Zobrazené
3 016 x
Autor:
matkam
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Staroveké Grécko nebolo jednotným štátom. Mestá na pobreží mora a v údoliach hornatého vnútrozemia tvorili so svojím okolím mestské štáty (polis - obec, štát), ktoré mali osobitú správu.
V 7.-6. storočí pred naším letopočtom zanikli zvyšky rodového zriadenia a upevnilo sa otrokárske spoločenské zriadenie. Šľachta a ostatní slobodní občania tvorili len nepatrnú menšinu obyvateľstva, ktorú často viac než desaťnásobne prevyšovala početnejšia trieda otrokov, ktorí mali celkom bezprávne postavenie.
Otroka nepokladali za človeka, ale za vec, alebo, ako to vyjadril Aristoteles „za dušou opatrený (oduševnený) nástroj“ alebo za hovoriaci stroj. Práca státisícov bezohľadne vykorisťovaných otrokov bola základom, z ktorého vyrastalo všetko bohatstvo a kultúra otrokárskej spoločnosti.
Za najvýznamnejšie mestské štáty sa považujú Atény a Sparta.

Synovia slobodných občanov chodili do škôl, zatiaľ čo dievčatá sa od svojich matiek učili tkať a vykonávať domáce práce. Chlapci sa začínali od 6 alebo 7 rokov učiť čítať, písať, tancovať, venovali sa hudbe a atletike. Písali na voskové tabuľky rydlom zvaným stilus.

Staro helénsky svet (okolo r. 800 pred Kr.) má dvorný aristokratický spoločenský poriadok: popri vrstve šľachty, ktorá predstavuje spoločenstvo kultúry, existovala bezprávna masa ľudu. Ľudia boli vyzdvihovaní do božského ideálu a bohovia sa znázorňujú ako ľudia. Vedomá výchova sa realizovala len u šľachty, išlo pri nej o pestovanie tela a ducha na rozhodného, odvážneho a v spoločenskom styku obratného bojovníka.
...

Kľúčové slová:

otrokárske despocie

Grécko

výchova

vzdelávanie

Atény

Sparta

vojak

vojenský výcvik

vojenská služba

kalokagatia

pedagóg

otrok

kozmos

pedagogika

Sokrates

Platón

Aristoteles



Obsah:
  • Úvod
    Obdobie heroickej výchovy
    Sparťanská výchova
    Aténska výchova
    Základy pedagogiky v starom Grécku
    Perikles
    Demokritos
    Sokrates
    Platón
    Aristoteles

Zdroje:
  • odborná literatúra
  • prednášky
  • internet