Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Poznámky z Profesijnej etiky

«»
Prípona
.doc
Typ
poznámky
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40786
Posledná úprava
01.11.2012
Zobrazené
1 500 x
Autor:
lucia.blahova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jedná sa o poznámkyz prednášok predmetu Profesijná etika.

Profesijná etika
Existencia človeka je možná iba v interakcii s inými ľuďmi. dôležitým predpokladom tejto interakcie je uvedomenie si skutočnosti, že všetci sú si rovní. Najdôležitejším momentom interakcie ľudských bytostí je spolupráca. Hybným momentom tejto spolupráce je to poznanie, že takáto forma aktivity je pre všetkých oveľa prospešnejšia ako len ich individuálne aktivity.

Profesijná etika je súčasťou aplikovanej etiky. Profesijná etika reflektuje etické aspekty pohľadov a problémov, ktoré vznikajú v rámci určitých povolaní. Profesijná etika sa zaoberá hodnotami a povinnosťou ich realizácie v určitých profesiách a službách, ktoré z nich vyplývajú, ako napr. v zdravotníctve, v sociálnej práci, školstve atď. Otázky profesijnej etiky sa obyčajne dostávajú do popredia vtedy, keď hodnoty dominantné v určitej profesii sa v praxi dostanú do konfliktu s inými hodnotami. Obyčajne v povolaniach existujú kódexy, ktoré sú určitým návodom a prostredníctvom špeciálnych noriem vyjadrujú hlavné hodnoty povolania. Ich cieľom je predovšetkým slúžiť ako nejaký všeobecný návod ako sa treba správať v určitom kontexte konfliktu, či potencionálneho konfliktu.
...

Význam a zmysel práce
Práca – súbor činností, ktoré sú vykonávané na určitom pracovisku určitým človekom, a to s istou stálosťou, trvalosťou a pravidelnosťou. Práca je jedným z činiteľov rozvoja psychiky a osobnosti človeka.
Historický vývoj ľudstva je podmienený postupným zdokonaľovaním pracovných a výrobných nástrojov. Práve tento vývoj a zdokonaľovanie pracovných nástrojov bol nerozlučne spätý so zdokonaľovaním ľudského duševna, duševných procesov a vlastností osobnosti a zvlášť schopností a spôsobilostí človeka. Úspešná práca posiluje u človeka pocit jeho osobnej dôstojnosti a sebauvedomenia. Práca viedla k zdokonaľovaniu nie len telesných orgánov (napr. ruky), ale aj psychických procesov (cítenia, vnímania, myslenia, pozornosti, ale aj vlastností osobnosti)...

Kľúčové slová:

etika

profesijná etika

podnikateľská etika

manažérska etika

medicínska etika

etika právnika

špecifiká etických kódexov



Obsah:
  • Profesijná etika
    Význam a zmysel práce
    Podnikateľská etika
    Manažérska etika
    Základné otázky manažérskej etiky
    Medicínska etika
    Etika právnika
    Motivácia a odmeňovanie
    Vonkajšia a vnútorná motivácia
    Špecifiká etických kódexov
    Výhrady voči profesionálnemu etickému kódexu