Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Ekonomika - prednášky

«»
Prípona
.doc
Typ
poznámky
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45344
Posledná úprava
08.01.2015
Zobrazené
997 x
Autor:
chleba11
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod

Učebný text „Mikroekonómia - vybrané prednášky z mikroekonómie a podnikovej ekonomiky“ je určený najmä študentom študijného odboru Bezpečnostný manažment, ktorí študujú na Fakulte špeciálneho inžinierstva popri zamestnaní. Jeho cieľom je vysvetliť základné pojmy a vzťahy, s ktorými sa stretávame pri výučbe uvedeného predmetu. Text sa zaoberá najdôležitejšími otázkami mikroekonómie a podnikovej ekonomiky a jeho zámerom je jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom objasniť základné problémy fungovania subjektov trhu a ich správania v podmienkach trhového hospodárstva.

Prvé kapitoly sú zamerané na teoretické mikroekonomické východiská fungovania jednotlivých trhových subjektov. V nasledujúcich kapitolách sú podrobnejšie opísané funkcie podniku, druhy výrobných faktorov, možnosti a podmienky ich kombinácie v transformačnom procese, ako aj niektoré základne podnikové činnosti. Ďalšie kapitoly rozoberajú predpoklady efektívneho fungovania podniku v rôznych podmienkach a približujú čitateľovi hodnotové vyjadrenie podnikových činností. Posledná kapitola je venovaná niektorým problémom rozvoja malých a stredných podnikov.

Autor si je vedomý, že obsahovo text zasahuje do dvoch viac-menej oddelených samostatných ekonomických disciplín, do mikroekonómie - teoretickej disciplíny, ktorá všeobecne teoreticky vysvetľuje správanie sa jednotlivých trhových subjektov v trhových podmienkach, a do podnikovej ekonomiky - aplikovanej ekonomickej disciplíny, zaoberajúcej sa predovšetkým predpokladmi a spôsobmi použitia výrobných faktorov v podnikateľských subjektoch na dosiahnutie stanovených cieľov. Tento vedomý metodologický prehrešok sleduje cieľ priblížiť študentom externého štúdia vzájomnú spätosť mikroekonomickej teórie a podnikohospodárskej praxe.

Kľúčové slová:

ekonomika

prednášky

mikroekonómia

zdroje

statky

štát

trh

podniková ekonomika

agregátna ponuka



Obsah:
  • Úvod
    1 Mikroekonómia, mikroekonomické javy
    1.1 Predmet a metódy mikroekonómie
    1.2 Trh a trhový mechanizmus
    1. 3 Dopyt, ponuka, rovnovážna cena
    Vzťah ponuky a dopytu, rovnovážna cena

Zdroje:
  • prednášky