Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Všeobecná ekonomická teória - ekonómia, dopyt, ponuka - vypracované otázky

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
17 x
Veľkosť
1,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39042
Posledná úprava
15.12.2011
Zobrazené
3 196 x
Autor:
Timka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
34. Teória kapitálu (vymedzenie základných pojmov, reálny kapitál a jeho výnosy, peIlažný' kapitál ajeho výnosy, I'udský kapitál a jeho výnosy).

- teória kapitálu
- pod pojmom kapitál rozumieme jednak kapitálové statky (fyzický reálny kapitál) a jednak peniaze, ktoré sa akumulujú (peňažný, potenciálny kapitál

- reálny kapitál a jeho výnosy - kapitálové statky predstavujú stavby, stroje, zariadenia a zásoby. Tieto sa časom znehodnocujú – amortizujú – ich hodnota sa prenáša do nových výrobkov pomocou odpisov - reálna kapitálová tvorba je výsledkom investícií - investori investujú takým spôsobom, ktorý im umožní rozptýliť riziko tak, aby straty z rizikovejších investícií boli pokryté výnosmi z menej rizikových investícií - peňažný kapitál a jeho výnosy - peňažný kapitál predstavujú zdroje na výrobu kapitálových statkov - má podobu finančných aktív, sú to obligácie, akcie, hypotéky, a pod. - výnosom je úroková miera – ročný výnos z požičaných zdrojov, udávaný v percentách - ľudský capital a jeho výnosy - súhrn vedomostí, schopností, zručností a kvalifikácie človeka - výnosom je vyšší očakávaný celoživotný príjem - trh kapitálu a úrok - firmy vytvárajú dopyt po kapitále.

Dopyt po kapitále je odvodeným dopytom od dopytu po tých statkoch, ktoré sa pomocou neho vytvárajú. - Podmienkou je maximalizácia zisku – teda porovnanie očakávanej miery výnosu z kapitálu (čistej produktivity kapitálu) s nákladmi, ktoré firmy vynaložili na získanie zdrojov - krivka dopytu po kapitále vyjadruje vzťah medzi množstvom požadovaného kapitálu a mierou výnosu z neho - ponuku kapitálu tvoria domácnosti tým, že časť svojich dôchodkov nespotrebujú, ale akumulujú – usporia.

Tieto úspory tvoria potenciálny zdroj kapitálu - úrok je cenou kapitálu, lebo na jeho základe sa racionálne rozdeľujú vzácne zdroje. Predstavuje alternatívne náklady, ktorých sme sa vzdali v prospech inej alternatívy - rozlišujeme:  

Kľúčové slová:

ponuka

dopyt

ekonómia

monopol

konkurencia

HDP

zisk

úrok

úver

kapitál

trh



Obsah:
  • 1. Najvýznamnejší ekonómovia od vzniku ekonómie ako vedy (meno, obdobie pôsobenia, zaradenie do teoretického prúdu, najvýznamnejšie dielo).
    2. A. Smith (kedy pôsobil, názov jeho hlavného diela, do akého teoretického prúdu patril, podstata jeho ucenia).
    3. J. M Keynes (kedy pôsobil, názov jeho hlavného diela, podstata jeho ucenia).
    4. Predmet a metodológia ekonomickej vedy (definovanie predmetu ekonómie, zdroje ekonomických poznatkov, nástrahy pri ekonomickej analýze).
    5. Zákon vzácnosti a hranica produkcných možností (podstata zákona vzácnosti, PPF krivka ako názorná pomôcka na objasnenie viacerých stránok prejavu zákona vzácnosti - znázornite a popíšte niekol'ko prípadov).
    6. Zákon klesajúcich výnosov (podstata zákona klesajúcich výnosov, pomocou akej krivky a ako môžeme zobrazit pôsobenie tohto zákona-nacrtnite a vysvetlite).
    7. Trh a trhový mechanizmus (genéza trhu, trhové subjekty, formy trhovej konkurencie, nedokonalosti trhu).
    8. Dopyt, krivka dopytu a požadované množstvo (nacrtnite a vysvetlíte tvar krivky dopytu. má nejaký vztah k MÚ?, faktory, ktoré vplývajú na dopyt a na požadované množstvo).
    9. Ponuka a krivka ponuky (nacrtnite a vysvetlite tvar krivky ponuky, aký je jej vztah k zákonu klesajúcich výnosov, ktoré faktory majú vplyv na jej polohu - posun?).
    10.Triáda ekonomických problémov (aké problémy sú to?, Ako sa rieši každý z nich?, aké sú osobitosti riešenia týchto problémov v rôznych typoch ekonomiky?).
    11. Výrobné faktory (názor klasikov na výrobné faktory, Sayov prínos do teórie výrobných faktorov, výrobné faktory v novej ekonomike).
    12. Kolobeh ekonomického života (co znázornuje kolobeh ekonomického života?, graficky znázolllite a popíšte príslušné trhy, subjekty trhu a vztahy medzi nimi.).
    13. Efektívnost rovnovážnej ceny (alokacná efektívnost trhu, renta spotrebitel'a - spotrebitel'ský prebytok, prebytok výrobcu, celkový prebytok meradlo ekonomického blahobytu spolocnosti).
    14. Elasticita dopytu (co rozumie ekonomická teória pod Ed?, vztah medzi Ed a príjmom, Ed a sklon krivky dopytu).
    15. Elasticita ponuky (druhy Es a ich grafické znázolllenie).
    16. Dopyt, ponuka a ich casový prvok (ktorý ekonóm ako prvý rozpracoval tento problém?, vysvetlite zmenu polohy krivky dopytu a krivky ponuky v case).
    17. Utváranie rovnovážnej ceny (podstata pavucinovej teorémy ajej typy - aj graficky).
    18. Teória hranicnej užitocnosti (správanie racionálneho spotrebitela, potreby a ich uspokojovanie, krivka individuálneho dopytu - príciny jej konvexného tvaru, trhový dopyt).
    19. Kardinálna koncepcia užitocnosti (hlavní predstavitelia, preferencie, MU a TU graficky, 1. a 2. Gosenov zákon, rovnováha spotrebitela podla kardinalistov).
    21. Produkcné funkcie (vymedzenie pojmu produkcná funkcia, komplementárne produkcné funkcie, substitucné produkcné funkcie, v oboch prípadoch vzorce a ich popis).
    22. Substitucné, komplementárne, nezávislé a alternatívne tovary (ich vymedzenie, nepriama Ed, vplyv zmeny ceny substitucných, komplementárnych a nezávislých tovarov na ich Ed).
    23. Hranicné náklady a hranicný príjem (vymedzenie MC a MR, vztah medzi MC a MR-. co znamená MC=MR, krivka MR v podmienkach dokonalej konkurencie a monopolu - graficky).
    24. Bod rovnováhy výrobcu (technologické optimum - graficky a slovne, faktory vplývajúce na sklon a posun rozpoctovej priamky).
    25. Druhy trhových štruktúr (ktorí autori, kedy a v akých dielach sa zaslúžili o rozpracovanie nedokonalej konkurencie?, aké podmienky - príciny vedú k nedokonalej konkurencii?).
    26. Zisk dokonale konkurencnej firmy (krátkodobá rovnováha dokonale konkurencnej firmy, cistý ekonomický vztah, vztah TR a TC pri krátkodobej rovnováhe firmy na dokonale konkurencnom trhu - graficky a slovne).
    27. Správanie firmy v podmienkach dokonalej konkurencie (podmienky dokonalej konkurencie, dlhodobá rovnováha dokonale konkurencnej firmy - graficky, normálny - hospodársky zisk DKF).
    28. Celkový produkt a hranicný produkt (vymedzenie pojmov a grafické znázornenie, príjem z hranicného produktu v podmienkach dokonalej a nedokonalej konkurencie).
    31. Mzda (urcenie mzdy ako ceny výrobného faktora - teoretické vysvetlenie, krivka ponuky práce - graficky a objasnenie tvaru, mzda cistiaca trh - graficky a slovne, podiel miezd na HDP - približne).
    32. Teória rozdel"ovania na báze hranicnej produktivity (autor tejto teórie, jej grafické znázornenie, aký - približne - je pomer miezd a renty v HDP?, preco v CD produkcnej funkcii platí a+b=1 ?).
    33. Dôchodky (zdroje základných a odvodených dôchodkov, Lorenzova krivka, Giniho koeficient)
    34. Teória kapitálu (vymedzenie základných pojmov, reálny kapitál a jeho výnosy, peIlažný' kapitál ajeho výnosy, I'udský kapitál a jeho výnosy).
    35. Trh kapitálu (dopyt po kapitáli, krátkodobá a dlhodobá rovnováha na kapitálovom trhu - graficky, Úrok - nominálna a reálna Úroková miera).