Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Organická chémia

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
38 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22982
Posledná úprava
24.04.2013
Zobrazené
6 129 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Diamíny, diaminoderiváty (diaminokyseliny), ich vlastnosti, význam
Amíny sú zlúčeniny odvodené od amoniaku nahradením jedného (divoch,troch) atómu vodíka alkylom, alebo arylom, čím vzniknú primárne (sekundárne, terciáne) amíny.
Viaceré amíny sa nachádzajú v prírodných zdrojích, najma v rostlinách. Aminoskupina okrem onych funkčních skupín sa nachádza aj v aminokyselinách, ktoré sú základnými zložkami bielkovín. Odumretím živej hmoty sa bielkoviny rozložia cez aminokyseliny stratou CO2 na amíny, napr. histamin, ktorý vznikne z histidínu stratou CO2, nachádza sa v živých rostlinách a živočišných bunkách a má veľmi doležitú fyziologickú funkci – rozširuje krvné kapiláry. Má úlohu při vzniku alergických ochorení.
Kadaverín, H2N-(CH2)5-NH2, vzniká rozkladom bielkovín. Je vysoko toxický diamín, hnilobného zápachu. Amíny vyskytujúce sa v prírode majú silné biologické účinky, väčšinou sú silne jedovaté, ale pri správnom dávkovaní sa môžu využívať ako liečivá. Medzi amíny patrí početná skupina rastlinných alkaloidov. Alkaloidy patria zvyčajne medzi heterocyklické zlúčeniny, ale existujú aj alkaloidy, ktorých dusík nie je súčasťou cyklu, napr. mezkalín, efedrín.
Efedrín – je alkaloid, ktorý zvyšuje krvný tlak.

Amfetamín – dráždi centrálnu nervovú sústavu, a preto sa využíva proti depresiam ako psychotropná látka, zvyšuje pulz, tlak krvi, a spôsobuje halucinácie. Je to látka stimulačného charakteru, ale jej dlhodobé požívanie môže viesť k poruchám psychického stavu.
Fenyletylamín – prenáša nervové vzruchy. Má fyziologicky dôležitú úlohu v situáciách spojených s prejavmi fyzickej náklonnosti a lásky.


Kľúčové slová:

diaminy

aminoalkoholy

organické zlúčeniny

alkoholy

fenoly

lipidy

sacharidy

tuky



Obsah:
  • 1. Diamíny, diaminoderiváty (diaminokyseliny), ich vlastnosti, význam
    2. Aminoalkoholy (kolamín, cholín, sfingozín, adrenalín), ich vlastnosti,...
    3. Organické zlúčeniny síry (tioly, sulfidy, sulfónové kyseliny) ich vlastnosti, význam, použitie.
    4. Primárne a sekundárne alkoholy, ich vlastnosti, význam a použitie...
    5. Fenoly, ich vlastnosti, význam, použitie...
    6. Viacsýtne alkoholy a fenoly (glykol, glycerol, pyrokatechol, rezorcinol, hydrochinón, pyrogalol,...
    7. Aldehydy a ketóny, ich význam, vlastnosti a použitie. Významné aldehydy a ketóny.
    8. Oxidácia a redukcia aldehydov a ketónov – zápis rovnicami...
    9. Nižšie alifatické mono-, di- a trikarboxylové kyseliny, ich vlastnosti, význam a použitie(vzorce a názvy)
    10. Aromatické mono-, di- a trikarboxylové kyseliny, ich vlastnosti, význam, použitie (vzorce, názvy)...
    11. Vyššie nasýtené i nenásytené karboxylové kyseliny (vzorce, názvy), ich vlastnosti, význam, použitie...
    12. Charakterizujte funkčnými skupinami a reálnymi zlúčeninami (vzorce, názvy)...
    13. Estery a anhydridy, ich vlastnosti, význam, použitie. Reakcia prípravy esteru a anhydridu.
    14. Kyseliny Krebsovho cyklu (aspoň 3 kyseliny vzorcami a názvami)
    15. Substitučné deriváty karboxylových kyselín všeobecne. Hydroxy - , oxo- a aminokyseliny...
    16. Aminokyseliny, ich vzorce, vlastnosti, význam a použitie.
    17. Aminokyseliny, ich vlastnosti, význam, použitie....
    18. Aromatické hydroxy- a aminokyseliny, ich vlastnosti, význam, použitie. Kyseliny p- hydroxybenzoová,...
    19. Deriváty kyseliny uhličitej. Reakcia tvorby biuretu a kyseliny kyanúrovej.
    20. Močovina a tiomočovina, význam, vlastnosti, použitie. Rovnicami dôkaz zásaditých vlastností močoviny...
    21. Fyziologicky významné guanidínové deriváty a ureidy (arginín, kreatín, kreatinín, kyselina barbiturová, alantoín).
    22. Päťčlánkové heterocyklické zlúčeniny. Porovnajte ich aromatičnosť...
    23. Pyrol, jeho redukčné produkty a deriváty, včítane derivátov indolu (vzorce, názvy)
    24. Diazoly, ich deriváty a kondenzačné produkty s pyrimidínom (vzorce, názvy)
    25. Pyridín a jeho substitučné a kondenzačné deriváty. Vzorce a názvy.
    26. Diazíny a ich biologicky významné deriváty. Deriváty purínu a pyrimidínu, ich vlastnosti a význam.
    27. Pyrolové pigmenty. Porfín- štruktúra, chlorofyly, hem, hemoglobín, bilirubín, vlastnosti a význam.
    28. Karotenoidy, alfa-, beta-, gama-, jonóny. Beta – karotén, retinol a ďalšie prírodné antiooxidanty.
    29. Purín, vzorce a jeho deriváty, vlastnosti a význam.
    30. Hydrolyzovateľné a kondenzované triesloviny – členenie, vzorce, význam a vlastnosti.
    31. Terpény, ich členenie. Acyklické terpény – ich prítomnosť v prírodných zlúčeninách.
    32. Terpény, ich členenie. Cyklické terpény. Vzorce, výskyt, význam.
    33. Jednoduché lipidy. Definícia, členenie, všeobecné vzorce...
    34. Tuky, definícia. Stužovanie tukov – zápis rovnicou reálneho triacylglycerolu...
    35. Vosky, definícia, všeobecný vzorec. Výskyt a význam...
    36. Mydlá. Deginícia, konkrétne mydlo vzorcom aj názvom...
    37. Fosfolipidy. Dusíkaté bázy vo fosfolipidoch – vzorcom názvom, ich význam.
    38. Lecitíny, kefalíny, plazmalogény a inozitolfosfatídy. Vzorce, význam.
    39. Zložené lipidy obsahujúce sfingozín. Ich vzorce a význam.
    40. Monosacharidy. Princíp odvodzovania genetického radu D-aldóz, D-glukóza, α-D-glukopyranóza, vzorce, vlastnosti...
    41. Princíp odvodzovania genetického radu D-ketóz. D- fruktóza, α-D- fruktofuranóza, vzorce, vlastnosti a význam.
    42. Anoméry a epiméry. Reálne príklady a pomenovanie....
    43. Deriváty monosacharidov (sacharidové alkoholy, kyseliny cyklitoly, deoxysacharidy, aminosacharidy a estery sacharidov)...
    44. Oxidačné a redukčné produkty glukózy. Ich význam, výskyt...
    45. Disacharidy redukujúce a neredukujúce – vysvetliť principiálny rozdiel....
    46. Disacharidy redukujíce, vzorce, význam, ich zastúpenie v polysacharidech.
    47. Polysacharidy. Základné štruktúrne jednotky celulózy, škrobu a pektínov....
    48. Škrob a celulóza. Vzorce, význam, vlastnosti, využitie.
    49.Glykozidy, heteroglykozidy, aglykón, salicín, sinigrín, amygdalín, arbutín prípadne ďalšie heteroglykozidy...
    50. Esenciálne aminokyseliny, vzorce, názvy, význam. Zápis tvorby dipeptidu. Izoelektrický bod – definícia
    51. Aromatické a heterocyklické aminokyseliny – vzorce, názvy, význam...
    52.Väzby aminokyselín v bielkovinách na konkrétnych príkladoch (peptidická, ionová, esterická, disulfidická, diketopiperazínová).
    53. Jednoduché bielkoviny. Rozpustnosť, zdroje (výskyt), predstavitelka...
    54. Zložené bielkoviny, delenie, vzorcami: ribóza, deoxyribóza a reálnu esterickú väzbu H3PO4...
    55. Schématicky uveďte ox. red. Rad uhľovodíkov a rovnicami príklady na adičnú a polymerizačnú reakciu alkénov.
    56. Aromatické uhľovodíky, ich fyz. a chemické vlastnosti, vzorce, význam a použitie...
    57. Vitamíny. Rozpustné vo vode. Rozpustné v tukoch. Vzorce, vlastnosti a význam.