Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Konštruovanie 1 - vypracované otázky na skúšku

«»
Prípona
.pdf
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
2,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48482
Posledná úprava
08.03.2024
Zobrazené
182 x
Autor:
marcel.ivanec
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracované skúškové otázky na predmet Konštruovanie 1. 36 otázok, klasicky tri okruhy, od základov technických noriem, premietanie, zobrazovanie, uloženia, tolerovanie, závity, prevody,... Použité obrázky ako príklady. Sjf Uniza

1. Významom technických noriem je medzinárodná spolupráca a hospodársko - obchodné vzťahy medzi krajinami. Úlohou noriem je vzájomné dorozumievanie a najvýhodnejší postup pri riešení technických problémov. Dosiahnutie najvyššej kvality a záruku bezpečnosti, čí vymeniteľnosť súčiastok zabezpečuje súlad noriem.

Predmetom T.N. sú: všeobecná technická problematika (veličiny, jednotky, výkresy, technické kreslenie...) technické predmety (suroviny, materiály, tvary, rozmery, vlastnosti...) technické činnosti (výrobne, kontrolne postupy, receptúry...) bezpečnosť technických zariadení (ochrana zdravia a životného prostredia...) Stupne dôležitosti : medzinárodné - ISO, EN ... zjednocujú normalizáciu na svete štátne - STN, ČSN, ANSI ... platia na území štátov podnikové - obchodné, platné v rámci podniku, pracoviska...

Záväznými sa normy STN stavajú : ak je STN zakomponovaná do zmluvy ak právny orgán uvedie odkaz na normu v právnom predpise (zákone) ak sa normy používajú ako technické podklady v súdnom spore Normalizačnú činnosť určujú : celosvetová norm. organizácia ISO viac ako 170 členov európske norm. organizácie CEN, CENELEC, ETSI V STN sú tieto normy : STN (14 500) prevzaté normy ISO (8000) prevzaté eur. normy EN (6000) medzinárodné normy EN ISO (4000)

Kľúčové slová:

Konštruovanie

strojnícka

skúška

otázky

technická norma

kótovanie



Obsah:
  • 1. Opíšte význam a úlohu technickej normalizácie. Predmety technických noriem. Národné a medzinárodné inštitúcie na riadenie normalizačných činností. Rozdelenie noriem podľa dôležitosti a oblasti platnosti. Záväznosť STN

    2. Uveďte druhy a vytvorenie formátov výkresov hlavného radu ISO-A a predĺžených formátov. Označovanie formátov, poloha výkresových listov. Úprava výkresových listov podľa STN EN ISO 5457 (rámček, orient. mriežka, stred. značky, …). Všeobecné zásady skladania výkresov. Popíšte identifikačné a informačné údaje uvádzané v titulnom bloku a v súpise položiek. Odkazy na časti výrobkov na zostavných výkresoch.

    3. Popíšte (použitím obrázkov) normalizované metódy premietania a zobrazovania na technických výkresoch (stredové, axonometrické, kolmé). Uveďte názvy a označenie 6-tich obrazov predmetu pri kolmom zobrazovaní na niekoľko priemetní podľa smerov pohľadov. Pomocou obrázkov popíšte umiestňovanie pohľadov na výkrese pomocou dvoch premietacích metód a v smere odkazových šípok. Grafické symboly premietacích metód.

    4. Vysvetlite čiastočné a pootočené, miestne a rozvinuté pohľady. Uveďte príklady dvoch spôsobov ohraničenia čiastočných alebo prerušených obrazov, zobrazenie počiatočných a konečných obrysov, krajných polôh pohyblivých súčiastok, priliehajúcich (susediacich) častí. Kreslenie a označovanie vzorkovaných povrchov, malých sklonov (úkosov) alebo zakrivení.

    5. Pomocou obrázkov uveďte príklady zjednodušení pri zobrazovaní a kótovaní súmerných predmetov, kreslenie prienikov a prechodov medzi telesami a plochami (viditeľné, imaginárne), pravidelne sa opakujúcich rovnakých tvarových prvkov (symetrických a nesymetrických), označovanie rovinných plôšok, štvorhranných koncov hriadeľov a otvorov. Príklad kreslenia tvarových prvkov vo zväčšenej mierke.

    6. Definujte obraz rezu a prierezu na technickom výkrese. Pomocou obrázkov uveďte spôsoby označovania roviny rezu (čiary rezu), polohy roviny rezu, smeru pohľadu a obrazu rezu (prierezu). Príklady zobrazovania rezov predmetov v dvoch paralelných, v troch priliehajúcich a v dvoch pretínajúcich sa rovinách rezov. Uveďte príklady miestneho rezu a rezu symetrických častí.

    7. Pomocou obrázkov vysvetlite spôsoby zobrazovania zvláštnych rezov a prierezov (vysunutých a pootočených v pohľade), príklady usporiadania za sebou nasledujúcich rezov cez predmety s pozdĺžnou osou rotačnej súmernosti (osi, hriadele atď.). Popíšte spôsoby označenia plochy obrazov rezu a zásady ich použitia (šrafovanie, tónovanie, vyčiernenie, …)

    8. Pomocou obrázkov uveďte základné pravidlá na kreslenie prvkov kótovania: kótovacích, predlžovacích a odkazových čiar, označenie začiatku a možné spôsoby zakončenia kótovacích čiar. Kreslenie odkazových čiar (zástavky, zakončenie). Umiestnenie a možné spôsoby zápisu (smeru čítania) číselných hodnôt (kót), dovolené spôsoby a príklady použitia neúplnej kótovacej čiary s jednou šípkou

    9. Pomocou obrázkov uveďte všetky možné spôsoby kótovania polomerov, priemerov, uhlov, oblúkov, guľových plôch, rozmerov dier, štvorhranov, šesťhranov, kužeľov, sklonov (úkosov), hrúbky dosiek.

    10. Pomocou obrázkov definujte a uveďte súbory a systémy kótovania: reťazcové, kótovanie od spoločnej základne (rovnobežné, nadstavené priebežné), kombinované, súradnicové a tabuľkové kótovanie.

    11. Popíšte spôsoby kótovania skosených hrán a kužeľových zahĺbení dier a predpisu úpravy a tvaru vonkajších a vnútorných hrán (rohov). Uveďte príklady kótovania rozmerov a polohy opakujúcich sa tvarových prvkov (kruhové a nekruhové prvky) a prvkov pravidelne a nepravidelne umiestnených na rozstupových priamkach a kružniciach.

    12. Vysvetlite účel použitia a nakreslite tvar normalizovaných druhov strediacich otvorov a zápichov. Na príkladoch uveďte spôsoby zjednodušeného zobrazovania a predpisovania na výkresoch.

    13. Pomocou obrázkov vysvetlite základné pojmy tolerovania dĺžkových rozmerov (menovitý, medzný a skutočný rozmer; horná, dolná, základná, pridružená a skutočná odchýlka; tolerancia, normalizovaná tolerancia) a lícovania súčiastok (funkčné a voľné povrchy, druhy uloženia, vôľa, presah).

    14. Sústava normalizovaných tolerancií ISO: tolerančné stupne, označenie normalizovaných tolerancií a odporúčané použitie jednotlivých tolerančných stupňov pri tolerovaní dĺžkových rozmerov. Vysvetlite pojmy: tolerančná jednotka, výpočtový rozmer, rozsahy menovitých rozmerov). Postup určenia hodnoty normalizovanej tolerancie

    ...

Zdroje:
  • učebnica Konštruovanie 1, skriptá Konštruovanie 1, prednášky