Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Kompletne vypracované štátnicové otázky zo Zootechniky

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45901
Posledná úprava
01.06.2015
Zobrazené
1 880 x
Autor:
barbora.hrdlickova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. živočíšne genetické zdroje ich význam a metódy konzervovania. Rozdelenie a charakteristika rizikových populácií zvierat.

Sú to všetky druhy, plemená, línie. Sú to geneticky jedinečné populácie podľa významu, podľa histórie vzniku, na základe analýzy rodokmeňov, podľa vlastností alebo marke rov, spolu s ich priamymi divými predkami, vytvorené všetkými domestikačnými procesmi v rámci každého živočíšneho druhu využívaného na produkciu potravy a pre účely poľnohospodárstva.
Ekonomický význam: _ -živočíšna výroba je súčasťou ekonomiky na miestnej, národnej a medzinárodnej úrovni; -konzervovaná genetická variabilita je zdrojom rýchlej a ekonomickej zmeny na trhu Vedecký význam: -konzervované populácie sú kontrolné -monitorovanie a identifikovanie zmien v genetickej štruktúre pokusných populácií -pokusné zvieratá, výskum rezistencie chorôb Kultúrny význam: -chov plemien je spojený s kultúrnym a sociálnym rozvojom národov
metódy konzervovania: IN SITU -udržiavanie živých populácií zvierat v pôvodnom prostredí, na ktoré sú adaptované alebo v prostredí ktoré je podobné pôvodnému. Výhody: chovateľské využitie jedincov a ich produkcie; experimentálne porovnávanie jedincov (výskum); adaptácia na meniace sa chovateľské prostredie, ochorenia; selekcia jedincov a ich zlepšenie; monitorovanie populácie Nevýhody: populácie viažu na seba pracovné sily a pôdu; pohyb jedincov na splnenie medzinárodných zdravotných predpisov; samotná preprava je ekonomicky nákladná
EX SITU -konzervovanie embryí, samčích a samičích pohlavných buniek, DNA segmentov v umelom prostredí -chov zvierat v zoo Význam konzervovania spočíva v ochrane zvierat, udržaní zvierat, ich systematickom využívaní a v obnove a rozširovaní prírodného prostredia. ,Rizikové popufkie sú predmetom pôsobenia určitej sily zmeny- ovplyvňujúcej pravdepodobnosť' ďalšej existencie. Sú predmetom udržania dostatočnej početnosti. Na rizikové populácie vplýva: -skutočný, efektívny počet jedincov -intenzita zmenšovania veľkosti populácie -príbuznosť jedincov v rámci populácie -geograficky výskyt a intenzita jeho zmenšovania -rýchle zmeny podmienok prostredia, počasia, parazity. Metóda in vitro a metóda in vivo je chov zv. v ZOO, záhradách - umelé zmenšené prostredie

Kľúčové slová:

zootechnika

štátnicové otázky

genetické zdroje

plemenný štandard

produkcia mlieka

nosivost



Obsah:
  • 1. Živočíšne genetické zdroje ich význam a metódy konzervovania. Rozdelenie a charakteristika rizikových populácií zvierat.
    2. Chovný cieľ, plemenný štandard, plemenný a úžitkový typ zvierat.
    3. Charakterizujte chovateľské prostredie.
    4. Konštitúcia zvierat jej charakteristika, hodnotenie a rozdelenie.
    5. Kondícia a ranosť hospodárskych zvierat.
    6. Charakteristika a biologická podstata vývinu zvierat. Charakteristika a rozdelenie ontogenézy.
    7. Plodnosť zvierat jej charakteristika a hodnotenie. Činitele ovplyvňujúce plodnosť zvierat.
    8. Ošetrovanie a výživa gravidných plemenníc.
    9. Význam biotechnických metód reprodukcie zvierat.
    10. Produkcia mäsa, jeho zloženie a hodnotenie. Činitele ovplyvňujúce mäsovú úžitkovosť.
    11. Produkcia mlieka, jeho hodnotenie, zloženie. Činitele ovplyvňujúce produkciu mlieka
    12. Produkcia vajec a nosivosti.
    13. Produkcia vlny. Činitele ovplyvňujúce produkciu vlny.
    14. Šľachtiteľské programy zvierat, ich charakteristika a rozdelenie. Význam medzidruhových rozdielov pri tvorbe šľachtiteľských programov.
    15. Šľachtiteľské programy v chove hydiny.
    16. Význam testovania vlastností zvierat. Podmienky pre výber selekčných kritérií so zameraním na špeciálne chovateľstvo.
    17. Selekcia zvierat, jej charakteristika a rozdelenie. Typy selekcie.
    18. Welfare v chove hydiny.
    19. Ukazovatele výberu zvierat a ich charakteristika so zameraním na špeciálne chovateľstvo.
    20. Postupy selekcie, ich charakteristika, uplatnenie a efektívnosť.
    21. Činitele ovplyvňujúce genetické zlepšenie populácií zvierat a metódy genetického hodnotenia zvierat.
    22. Plemenitba zvierat jej charakteristika.
    23. Klasické rozdelenie metód plemenitby. Triediace hľadiská pri genetickom rozdelení metód plemenitby.
    24. Heterózny efekt a inbredná depresia, ich charakteristika, možnosti využitia v šľachtení zvierat.
    25. Triedenie a význam krmív vo výžive zvierat.
    26. Zásady konzervovania krmovín (silážovanie, sušenie).
    27. Charakterizujte stavebné živiny vo výžive zvierat (dusíkaté látky, minerálne látky).
    28. Charakterizujte energetické živiny vo výžive zvierat (bezdusíkaté látky výťažkové).
    29. Charakterizujte jadrové krmivá.
    30. Charakterizujte objemové krmivá.