Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Hospodárska politika - otázky na skúšku, kompletne vypracované

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
22 x
Veľkosť
0,8 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41565
Posledná úprava
16.02.2013
Zobrazené
2 243 x
Autor:
matka1683291
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Čo rozumiete pod vonkajšími systémovými vzťahmi hospodárstva? Aké ich základné druhy poznáte? Charakterizujte niektoré z nich, prípadne ich vyjadrite aj modelovo. Koľko obyvateľov má SR?
Oblasť – hospodárstvo sa nedá vymedziť ako svojbytný samostatný systém oddelený od ostatných prejavov človeka. Hospodárstvo je prítomné vo všetkom ľudskom jestvovaní. Hospodárstvo nie je objektovým, ale javovým objektom, teda je vymedziteľné len poznatkovo.
Čiže hospodárstvo je všade prítomné.
Ľudský fond – biologická a intelektová prispôsobivosť človeka k životu. Peňažný, dátový, hlasový fond, teda vybavenosť k životu...

2. Slovo ekonomika a slovo hospodárstvo predstavujú len jeden či dva pojmy? Utvorte takú všeobecnú definíciu hospodárstva, ktorá bude vyhovovať všetkým historickým formám hospodárenia ľudí a ich úrovniam rozvinutosti. Ktoré sú ťažiskové pojmy takejto definície? Rádovo v akých jednotkách sa vyjadruje veľkosť ročného HDP hospodárstva SR?

Východiskové vymedzenie hospodárstva
- Hospodárstvo treba chápať ako oblasť individuálneho alebo spoločenského jestvovania ľudí
- Hospodárstvo má pôvod v zmenách životného fondu ľudí (jeho zmeny), ktoré pociťujú ako potreby
- Potreba je prejav nežiaducej zmeny životného fondu človeka
- Obsahom hospodárenia je poskytovanie si služieb človekom sebe samému alebo vzájomných služieb medzi ľuďmi.
- Poslaním poskytovania vzájomných služieb je zachovať alebo rozvinúť svoj vnútorný životný fond ako aj vytvárať vonkajšie fondy, ktoré slúžia na udržiavanie vnútorného fondu
Pod pojmom oblasť rozumieme to, že hospodárstvo je prítomné vo všetkom ľudskom jestvovaní a je od neho neoddeliteľné (hospodársky systém nie je objektový systém, ale javový systém – vymedziteľné len poznatkami)
Životný fond – biologická a intelektová uspôsobenosť človeka k životu. Každá skutočnosť je fondovo vymedziteľná (= vybavenosť k životu). Fond sa vplyvom prírodných zákonov mení.
Veľkosť HDP sa vyjadruje v milionoch eur.
...

Kľúčové slová:

hospodárska politika

vypracované otázky na skúšku



Obsah:
  • 1. Čo rozumiete pod vonkajšími systémovými vzťahmi hospodárstva? Aké ich základné druhy poznáte? Charakterizujte niektoré z nich, prípadne ich vyjadrite aj modelovo. Koľko obyvateľov má SR?
    2. Slovo ekonomika a slovo hospodárstvo predstavujú len jeden či dva pojmy? Utvorte takú všeobecnú definíciu hospodárstva, ktorá bude vyhovovať všetkým historickým formám hospodárenia ľudí a ich úrovniam rozvinutosti. Ktoré sú ťažiskové pojmy takejto definície? Rádovo v akých jednotkách sa vyjadruje veľkosť ročného HDP hospodárstva SR?
    3. Aká je tradičná predstava o druhoch a postupnosti štádií hospodárskeho reprodukčného procesu. Ako ju možno upraviť do hierarchickej podoby a doplniť o ďalšie dve (vstupné a výstupné) štádiá? Ktoré sú to tri základné druhy moci štátu? Čo ich predstavuje v podmienkach SR?
    4. Čo sa rozumie pod charakteristikami hospodárstva - hospodárenia ľudí ako: implicitného a explicitného, komplexného a čiastkového, vnútorného a vonkajšieho, reálneho a symbolického? Ako sa vyvíja v ostatných rokoch miera nezamestnanosti v SR?
    5. Čo je to definícia (pojmu)? Akú štruktúru má mať každá definícia? Akú rozvinutú definíciu hospodárstva poznáte? V čom sa zmenil obsah definovania hospodárstva v priebehu uplynulého storočia – ktoré jeho príznaky sa dostávajú do úzadia a čo do popredia? Hospodárstva ktorých krajín sveta sa rozvíjajú najrýchlejšie?
    6. Ako nadväzuje a ako sa odlišuje definícia hospodárskej politiky od definície hospodárstva? Akú rozvinutú definíciu hospodárskej politiky poznáte? Koľko obcí má (rádovo) Slovenská republika?
    7. V čom spočíva historický pôvod a formovanie javu politika? Čo sa rozumie pod logickou genézou javu politika, a v tom javu hospodárska politika? Koľko domácností približne jestvuje v SR?
    8. Ako možno podstatne rozšíriť predstavu o troch základných druhoch subjektov hospodárstva na hierarchickú sústavu subjektov. V ktorých z nich v ich poslaní je v popredí hospodárska stránka, u ktorých hospodársko politická stránka? Ako sa vyvíja inflácia v ostatných rokoch v podmienkach SR?
    10. Čo rozumiete pod pojmom úloha, aké miesto v ľudskej spoločnosti majú úlohy všeobecne a vo vzťahu k budúcemu celospoločenskému smerovaniu. Aký dokument pravidelne vyjadruje hodpodársko-politické úlohy výkonnej moci štátu? Koľko obyvateľov (približne) žije na našej planéte Zem?
    11. Aké je miesto základných druhov hospodárskych úloh v sústave úloh o budúcnosti spoločnosti. Uveďte príklady úloh z hospodársko-politickej praxe. Obchodná bilancia SR je typicky vyrovnaná, aktívna, pasívna?
    12. V čom spočíva vzájomná podmienenosť hospodárskej oblasti spoločnosti s ostatnými (nehospodárskymi) základnými spoločenskými oblasťami. Uveďte príklady ich druhov a ich vzájomnej podmienenosti. Aký je Váš názor na historicky vyvinutú aktuálnu dominanciu hospodárskej oblasti v postindustriálnej spoločnosti?
    12. Aký poznatkový obsah má pojem cieľ. Aké druhy cieľov sa sledujú pri hodnotení hospodárstva a účinnosti hospodárskej politiky. Ktoré sú tradičné ciele hospodárskej politiky? Aké sú ich vzájomné vzťahy, ich obmedzenia, z čoho a v čom spočíva možnosť vytvoriť nové názory na cieľové zameranie hospodárskej politiky? Popri zákone o štátnom rozpočte, ktorý druhý zákon je v rozpočtovej oblasti dôležitý?
    ...
    56. Obsah a poslanie ekologickej politiky. Normatívna, inštitucionálna a fondová stránka ekologickej politiky.
    57. Postupy, prostriedky a hospodárske nástroje ekologickej politiky. Aký podiel (vyjadrené intervalom od - do ) z HDP sa znovurozdeľuje prostredníctvom daní a odvodov?
    58. Porovnanie tradičnej ekologickej politiky, stratégie udržateľného (trvalého) rozvoja a filozofickej koncepcie evolučnej ontológie a ich hodnotenie z pohľadu všeobecnej ekologickej krízy. Aký podiel má približne vo vyspelých krajinách šedá ekonomika a asi aký v politicky a hospodársky problémových krajinách?
    59. Koncepcia, priebeh realizácie a výsledky transformácie hospodárstva SR z plánovaného na trhové. Aké sú približné náklady (od do) jednej slovenskej univerzity na jednoročné štúdium jedného študenta?
    60. Charakteristika koncepcie intervencionistickej hospodárskej politiky. Aké sú asi jednodňové náklady na energie Ekonomickej univerzity v Bratislave v areáli na Dolnozemskej ul.?
    61. Charakteristika koncepcie neokonzervatívnej hospodárskej politiky Aký je asi veľký jednoročný rozpočet mesta Bratislavy?
    62. Charakteristika hospodárskej politiky EÚ a jej vplyv na hospodársku politiku, hospodárstvo SR. Aký je veľký jednoročný rozpočet vašej obce, mesta?
    63. Charakteristika zámerov lisabonskej stratégie a jej výsledky. Aký veľký je približne finančný obrat Národnej banky Slovenska za jeden pracovný týždeň?
    64. Charakteristika koncepcie Európa 21 a jej cieľová orientácia. Kedy sa SR stalo členom EÚ a kedy členom eurozóny?

Zdroje:
  • V. Choluj