Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Základy biologickej bezpečnosti

«»
Prípona
.docx
Typ
ťahák
Stiahnuté
14 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41964
Posledná úprava
24.04.2013
Zobrazené
1 362 x
Autor:
majka.kmetova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ťahák na Základy biologickej bezpečnosti (dá sa z neho super opisovať)

1) Možné riziká produktov biotech/GM rastlín v potravinách.
Potenciálne ohrozenie zdravia z produktov biotechnologicky upravených rastlín.Prípadné riziko zvýšenia zhubných transformácií buniek ľudí z produktov biotechnologicky upravených rastlín.Prípadné riziko prenosu génov odolnosti voči antibiotikám na infekčné mikroorganizmy.
Fumonizíny –mykotoxíny, tvorené hubami (plesne) pri infekcii rastlín.Pri zvýšenej hladine fumonizínov nie je kukurica vhodná pre ľudskú potravu.Predbežná opatrnosť, ako pri iných potravinách.Riziko ohrozenia zhoršenia kvality pôdy pestovaním biotechnologicky upravených rastlín. Prípadné riziko ohrozenia užitočného hmyzu pouţívaním pesticídov na ochranu biotechnologicky upravených rastlín...

2) Zlatá ryža „golden rice“
Transgénna ryža siata, s génom psypre enzým fytoén syntázu kukurice siatej a génom prt pre karotén syntetázu z baktérie Erwinia uredovora, syntetizuje provitamín A (beta karotén), ktorý sa ukladá v zrne. Ochrana před slepotou detí.Zeaxantín v hľuzach ľuľka zemiakového Cisgénny ľuľok zemiakový s fragmentami génu (pre mRNA a pre RNA v protizmyslovej orientácii) pre enzým zeaxantín epoxidázu, blokuje aktivitu zeaxantínu, ktorý nekonvertuje zeaxantín na violaxantín. V hľúzach sa hromadí zeaxantín...

3) Sója fazuľová - bôby, nápoje, tofu, olej, múka, lecitín. Chlieb, pečivo, rýchle občerstvenie, pekárske výrobky, vyprážané výrobky, výrobky s jedlým olejom potraviny na špeciálne použitie.
Repka olejka (canola)- Olej.Výrobky s jedlým olejom, vypráţané výrobky, pekárske výrobky, rýchle občerstvenie Kukurica siata-Zrno, olej, múka, cukor, sirup. Rýchle občerstvenie, pekárske výrobky, vyprážané výrobky, výrobky s jedlým olejom, nápoje, dochucované potraviny. Rajčiak jedlý-Plod. Rýchle občerstvenie,dochucovanépotravinyRepa cukrová – Cukor. Potraviny sladené cukrom. Bavlník-Olej...

Kľúčové slová:

GMO

geneticky modifikované organizmy

riziko

kartagenský protokol



Obsah:
  • 1) Možné riziká produktov biotech/GM rastlín v potravinách.
    2) Zlatá ryža „golden rice“
    3) Sója fazuľová
    4) Pusztai, A. GM ľuľok zemiakový (zemiak) s transgénom pre lektín
    5) Potenciálne riziko pre životné prostredie
    6) výhody
    7) Východiská postojov na biotech/GMO
    8) Základný argument proti GMO
    9) Mýty: Biotech/GM rastliny sú „umelé“-
    10) Prečo sa vyrábajú biotech/GM potraviny?
    11) Riziko
    12) Všeobecné a genetické faktory
    13) Podklady pre posudzovania odhadu rizika GMO
    14) Genetické technológie aGMO
    15) Potenciálne riziko pre životné prostredie predstavuje
    16) Postupnosť posudzovania odhadovania rizika GMO
    17) Hodnotenie bezpečnosti GMO na princípe rovnocennosti
    18) Možnosti zvládnutia rizík z GMO
    19) Základné pravidlá manažmentu rizika s GMO
    20) Úlohy manažmentu rizika pri uvoľnení GMO do prostredia
    21) Bezpečnostné opatrenia pri práci s CMO
    22) Statégia zabránenia prenosu rezistencie k živočíchom
    23) Havaríjný plán pri práci s GMO
    24)Zdroje a východiská Kartagenského protokolu o biol. bezp
    25) Kartagenský protokol
    26) Kliringové centrum biol. bezp
    27) Legislatíva EU o GMO
    28) Zákon o používaní genetických technológií a geneticky modif. org
    29) Súhlas
    30) Špecifické postoje