Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Hospodárska politika vypracované otázky na skúšku

«»
Prípona
.docx
Typ
študijný materiál
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45614
Posledná úprava
26.01.2015
Zobrazené
1 015 x
Autor:
Petkaaaaa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Genéza hospodárskej politiky
Vývoj je úzko spätý s vývojom ekonómie ako samostatnej vednej disciplíny. Ekon. otázky sa sledujú od antiky. Sú tu poznámky o výhodnosti deľby práce, alebo hodnota peňazí v úroku. Pre Grékov a Rimanov, pre scholastikov a filozofov prirodzeného práva je charakteristické, že sa nezaoberali národohospodárskou náukou, ale o ekon. problémoch uvažovali vždy v súvislosti s inou vedou. (etika, právo, politická filozofia). Druhým prameňom sú práce autorov, ktoré tvorili predovšetkým učitelia na vtedajších vysokých školách správy, štátni úradníci, politici, obchodníci.

Merkantilizmus (16-18.st) Jeho tvorcami boli ľudia z hosp. praxe. K jeho rozšíreniu prispel rozvoj obchodu založeného na peniazoch a drahých kovoch, ktoré v čase zámorských objavov vo veľkom prúdili do Európy. Za hlavný zdroj bohatstva sa považoval zahraničný obchod. Zameriavali sa na podporu manufaktúrnej výroby určenej na vývoz. Cieľom bolo dosiahnuť aktívnu obchodnú bilanciu. Najvýznamnejší predstavitelia Tomas Mun, a J.B. Colbert, podľa ktorého sa pomenovala etapa merkantilizmu - colbertizmus. Predstaviteľmi u nás bola Mária Terézia a jej syn Jozef II.

Fyziokratizmus-znamená uznávanie nadvlády prírody, vznikol ako reakcia na merkantilizmus. Za hlavný zdroj bohatstva pokladal pôdu a poľnohospodárstvo, pretože je jedinou produktívnou prácou, ostatné sú neproduktívne. Predstavitelia boli Quesnay a Turgot. Podľa Quesnaya povinnosťou ekonóma je odstrániť príčiny chorobného stavu hospodárstva.

Kľúčové slová:

hospodárska politika

výcuc

vypracované otázky

otázky na skúšku

HP

SPU

Nitra

FEM



Obsah:
  • 1. Genéza hospodárskej politiky
    2. Ciele hospodárskej politiky
    3. Spoločensko-politický rámec hospodárskej politiky
    4. Menová politika
    5. Rozpočtová politika
    6. Zahranično-obchodná politika
    7. Dôchodková politika
    8. Politika hospodárskej súťaže
    9. Štruktúrna politika
    10. Nezamestnanosť a sociálna politika
    11. Agrárna a ekologická politika
    12. Politika transformácie ekonomiky
    13. Politika Integrácie