Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Štátnicové otázky (1. okruh) - Účtovníctvo A, Účtovníctvo B a Nákladové účtovníctvo

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
39 x
Veľkosť
2,0 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
38529
Posledná úprava
16.10.2011
Zobrazené
1 560 x
Autor:
bibuska
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracované otázky na štatníce I. stupňa , odobor účtovníctvo. 1 okruh zahŕňa otázky z predmetu účtovníctvo A, účtovníctvo B a Nákladové účtovníctvo.

1. Účtovný informačný systém a jeho štruktúra. Cieľ, predmet a funkcie účtovníctva. Slovenská (Európska) právna úprava účtovníctva. Medzinárodná harmonizácia účtovníctva.
1.1 Účtovníctvo ako informačný systém a jeho štruktúra. Jednotlivé prvky účtovného informačného systému sa odlišujú určitými znakmi, ktorými sú:
• zameranie na uspokojovanie diferencovaných potrieb rôznych používateľov infor¬mácii,
• miera uplatnenia právnej regulácie pri zisťovaní a vykazovaní informácii, » použité metódy a techniky ich zisťovania,
• stupeň spoľahlivosti zistených informácii,
• časové intervaly vykazovania informácií

Základné prvky účtovného informačného systému tvoria:
a) finančné účtovníctvo a
b) manažérske účtovníctvo.
Schéma 2.2 Štruktúra účtovného informačného systému

Finančné účtovníctvo
Finančné účtovníctvo v klasickom chápaní poskytuje ucelený súbor hodnoto¬vých informácii o majetku, záväzkoch, vlastnom imaní, nákladoch výnosoch s cie¬ľom zistiť výsledok hospodárenia podniku. Vyústením finančného účtovníctva je zostavenie a predloženie základných účtovných výkazov, ktoré spolu s poznámka¬mi tvoria účtovnú závierku. Účtovnú závierku v sústave podvojného účtovníctva tak tvoria:
- súvaha.
- výkaz ziskov a strát,
- poznámky.
...

Kľúčové slová:

štátnice

nákladové účtovníctvo

účtovníctvo A

účtovníctvo B



Obsah:
  • 1. Účtovný informačný systém a jeho štruktúra. Cieľ, predmet a funkcie účtovníctva. Slovenská (Európska) právna úprava účtovníctva. Medzinárodná harmonizácia účtovníctva.
    2. Majetok podniku a jeho triedenie. Zdroje majetku podniku a ich triedenie. Súvaha. Bilančný princíp, bilančná (súvahová) rovnica.
    3. Hospodárske operácie a účtovné prípady. Zmeny súvahových stavov. Účtovné prípady a výsledok hospodárenia. Podstata a forma účtu. Podvojnosť účtovných zápisov. Účtová osnova (rámcová účtová osnova). Účtový rozvrh.
    4. Účtovná dokumentácia. Účtovné doklady – druhy, náležitosti, obeh a spracovanie. Uchovávanie a ochrana účtovnej dokumentácie.
    5. Účtovné zápisy. Účtovné knihy (v sústave podvojného účtovníctva a v sústave jednoduchého účtovníctva). Syntetické účty a analytická evidencia.
    6. Podstata a účel oceňovania. Zásady oceňovania, druhy a obsahové vymedzenie oceňovacích veličín. Oceňovanie majetku a záväzkov v účtovníctve podľa platnej právnej úpravy.
    7. Peňažné prostriedky – obsahové vymedzenie, oceňovanie, účtovné zobrazenie.
    8. Nakupované zásoby (materiál, tovar) – obsahové vymedzenie, oceňovanie, účtovné zobrazenie. Zásoby vlastnej výroby – obsahové vymedzenie, oceňovanie a účtovné zobrazenie.
    9. Dlhodobý hmotný majetok - obsahové vymedzenie, oceňovanie, účtovné zobrazenie (obstarávanie, odpisovanie, vyraďovanie).
    10. Dlhodobý nehmotný majetok - obsahové vymedzenie, oceňovanie, účtovné zobrazenie (obstarávanie, odpisovanie, vyraďovanie).
    11. Dlhodobý finančný majetok – obsahové vymedzenie, oceňovanie, účtovné zobrazenie.
    12. Krátkodobý finančný majetok – obsahové vymedzenie, oceňovanie, účtovné zobrazenie.
    13. Zúčtovacie vzťahy: z obchodného styku so zamestnancami a s orgánmi sociálneho a zdravotného poistenia, z daní a dotácii, finančné záväzky. Oceňovanie v rámci zúčtovacích vzťahov.
    14. Vlastné imanie - obsahové vymedzenie, oceňovanie, účtovné zobrazenie.
    15. Náklady a výnosy – obsahové vymedzenie, účtovné zobrazenie. Časové rozlíšenie nákladov a výnosov.
    16. Výsledok hospodárenia – zisťovanie výsledku hospodárenia, daň z príjmov, účtovné zobrazenie.
    17. Charakteristika nákladového účtovníctva, jeho základné funkcie a ciele a vzťah k finančnému účtovníctvu. Charakteristika nákladov ako základnej kategórie nákladového účtovníctva
    18. Členenie nákladov podľa druhu, účelu ich vynaloženia. Rozlišovanie miesta vzniku nákladov a zodpovednosti za ich vznik.
    19. Členenie nákladov z hľadiska ich využitia v rozhodovacom procese. Variabilné a fixné náklady a ich rozlišovanie.
    20. Koncepcie nákladov (finančné, hodnotové a manažérske poňatie nákladov). Kalkulačné náklady (kalkulačné úroky, kalkulačné odpisy, náklady kalkulačného rizika, kalkulačná mzda
    21. Kalkulačný systém a základné kalkulačné pojmy (kalkulácia, predmet kalkulovania, kalkulačná jednotka, kalkulované množstvo). Kalkulačný vzorec, jeho charakteristika, štruktúra a význam
    22. Predbežné kalkulácie (operatívna, plánová a prepočtová kalkulácia). Vzájomný vzťah a väzba medzi kalkuláciami a rozpočtami.
    23. Zostavovanie kalkulácií nákladov v združených a nezdružených výrobách.
    24. Vnútropodnikové účtovníctvo, jeho zameranie a formy jeho vedenia.
    25. Využitie nákladového účtovníctva pri účtovaní o zákazkovej výrobe (zmluvách na zhotovenie majetku). Percento dokončenia a jeho stanovenie.