Popis:
		1. Definovanie pojmu “Riadenie kvality“, Charakteristika „Systému manažérstva kvality“ podľa ISO 9000:2000, Princípy SMK
Kvalita je celkový súhrn vlastností a znakov výrobku alebo služby, ktoré dávajú schopnosť uspokojovať vopred stanovené alebo predpokladané potreby.
Definovanie pojmu „Riadenie Kvality“
- Cieľovo orientovaná aktívna činnosť manažmentu zameraná na organizovanie a riadenie podnikových procesov z pohľadu kvality. 
- Je to „filozofia“ manažmentu, ktorá sa aplikuje na všetky časti organizácie, zahŕňa riadenie všetkých procesov a činností pre dosiahnutie kvality produktov resp. služieb . 
Základné faktory riadenia kvality výroby:
- na trhu môže byť úspešná spravidla len tá spoločnosť, ktorej výrobné postupy, výrobná technika a schopností personálu sú na požadovanej úrovni.
- základné požiadavky na kvalitu výroby
- kvalita výroby je v modernej priemyselnej výrobe chápaná ako schopnosť výrobcu zabezpečiť to:
a) aby výrobný proces prebiehal podľa presne zdokumentovaných postupov,
b) aby ich dodržiavanie bolo účinne kontrolované,
c) a aby bolo zaručene, že kvalita výrobkov je stála.
- preto sú zavádzané tzv. Systémy riadenia kvality napr. podľa noriem ISO rady 9000:2000...
2. Porovnanie indikátorov úspešnosti výrobných podnikov z historického hľadiska
Dôležitými indikátormi úspešnosti výrobných podnikov sú:
- kvalita
- náklady 
- produktivita
Aký je charakter týchto troch ukazovateľov z pohľadu dĺžky ich existencie ?
Kvalita
Ľudské bytosti charakterizujeme podľa ich podstatných vlastností (schopnosť používať nástroje). 
Počiatky výroby nástrojov - kamenné nástroje cca 1.7 mil. rokov p.n.l. Olduvai Gorge, Tanzania (Gona region, Ethiopia 2,5 mil. r. p.n. l) 
Predpoklad záujmu o kvalitu nástrojov.
Náklady
Ľudia sa začali živiť potravinami vlastnej výroby približne pred 10 000 rokmi. 
Približne v tomto období vzniká fenomén výmenného obchodu - Barter, prvá forma obchodných aktivít. 
Táto kategória má približne rovnakú históriu...
		
        
    
    Kľúčové slová:
		
		  		  FVT
		  		  riadenie výroby
		  		  riadenie kvality
		  		  štátnicové otázky
		  		  kvalita
		  		  Taguchiho dizajn
		  		  funkcia finančných strát
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- 1. Definovanie pojmu “Riadenie kvality“, Charakteristika „Systému manažérstva kvality“ podľa ISO 9000:2000, Princípy SMK
 2. Porovnanie indikátorov úspešnosti výrobných podnikov z historického hľadiska
 3. Ekonomické aspekty kvality
 4. Sledovanie a riadenie nákladov na kvalitu
 5. Taguchiho dizajn a funkcia finančných strát
 6. Postup stanovenia výšky finančnej straty pre individuálne hodnoty
 7. Postup stanovenia výšky finančnej straty pri premenlivom priebehu skúmaného parametra. (napr. v dôsledku opotrebenia nástroja)
 8. Charakteristika pojmov: náhodný výber, reprezentatívnosť výberu, jednoduchý náhodný výber, viacnásobný náhodný výber, stanovenie intervalu nepresnosti pri 95% spoľahlivosti.
 9. Charakterizujte vzťahmi základné štatistické miery
 10. Charakterizujte pojem „Rad rozdelenia početnosti“. Popíšte spôsoby znázornenia RRP.
 11. Popíšte postup zostrojenia Krabicového diagramu
 12. Charakterizujte jednotlivé druhy chýb merania
 13. Neistota výsledku merania, charakteristika a význam
 14. Všeobecná charakteristika regulačných diagramov. Chyba prvého druhu, chyba druhého druhu.
 16. Popíšte testy hodnotenia regulačných diagramov
 18. Vysvetlite podstatu používania ukazovateľov DPMO a PPM