Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Podnikové plánovanie - vypracované skúškové otázky

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
43 x
Veľkosť
2,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
18934
Posledná úprava
16.01.2015
Zobrazené
3 684 x
Autor:
kasy13
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
PODNIKOVÉ PLÁNOVANIE
1. Strategické plánovanie - interné a externé analýzy (makro a mikro okolie podniku, odvetvie a jeho dominantné charakteristiky, hybné sily odvetvia, Porterov model, mapa strategických skupín a odvetví, SWOT analýza)

Interné a externé analýzy
Strategická analýza je zameraná na dva základné okruhy: 1. na makroprostredie a odvetvie a jeho konkurenčné podmienky - analýza vonkajšieho prostredia. 2. na vlastnú vnútornú situáciu podniku a jeho konkurenčnú pozíciu - analýza vnútorného prostredia.

Makroprostredie - analýza vonkajšieho prostredia podniku
Analýza makroprostredia odhaľuje príležitosti a ohrozenia plynúce z makroprostredia podniku. Jej úlohou je odhaliť šance a riziká, kt. pre podnik plynú z jeho vzdialenejšieho okolia, ktoré možno rozčleniť na makroprostredie: politické, ekonomické, sociálno-demografické, technologické a ekologické.
Zostavuje sa tzv. strategický profil alebo katalóg šancí a rizík plynúcich pre podnik z makroprostredia, ktorý je súčasťou celkového katalógu šancí a rizík používaného v rámci SWOT analýzy.
Strategický profil uvedený na obrázku zachytáva pozitívne (1,2), neutrálne (3) a negatívne (4,5) vplyvy v štyroch dimenziách makroprostredia. Kvantitatívna stupnica 1-5 sa alternatívne môže nahradiť verbálnym hodnotením jednotlivých vplyvov makroprostredia (šanca, riziko) a stanovením ich významnosti (významná šanca, menej významná šanca, neutrálny vplyv, menej významné riziko, významné riziko).
Šance a riziká sa potom zohľadňujú pri tvorbe budúcej stratégie na úrovni podniku alebo jeho strategických podnikateľských jednotiek. TABUĽKA str. 137

Kľúčové slová:

analýza makroprostredia

analýza mikroprostredia

odvetvie

hybné sily odvetvia

Porterov model

mapa strategických skupín

SWOT analýza

GAP analýza

portfóliové analýzy

BCG matica

GEC matica

s...