Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Národná úprava audítorstva. História vývoja auditu na Slovensku. Právna úprava audítorskej profesie na Slovensku. Zákon o audítoroch a Slovenskej komore audítorov...

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13371
Posledná úprava
26.11.2020
Zobrazené
1 241 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Do roku 1988 sa audítorstvo na Slovensku nevyskytovalo. Podniky mali povinnosť viesť evidenciu, vykonávať rozbor hospodárenia a bol organizovaný kontrolný revízny systém, do značnej miery represívny. Preverovanie účtovných závierok sa využívalo v situáciách, keď nebolo možné zabezpečiť ročnú revíziu hospodárenia.

Zmena celkovej spoločenskej situácie v roku 1989 spôsobila zmenu významu, charakteru a náplne účtovníctva a účtovnej závierky a zmenu v kontrole tejto činnosti. Vznikla potreba nových disciplín, ako je audítorstvo.

Zásadnú zmenu v histórií audítorstva na Slovensku znamenal až zákon č. 173/1988 Zb. o podnikoch so zahraničnou majetkovou účasťou. Nadobudnutím účinnosti dňom 1.1.1989 vstúpila do platnosti norma, ktorá zriadila inštitút overovateľa (audítora) a stanovila povinnosť preskúmania ročnej účtovnej závierky a hospodárenia podniku so zahraničnou majetkovou účasťou. Jedinou pomôckou a predpisom v tejto oblasti bola vyhláška č. 63/1989 o overovateľoch a ich činnosti, ktorá nadväzovala na zákon o podnikoch so zahraničnou majetkovou účasťou. Určitou pomôckou pri overovaní boli skúsenosti zahraničných overovateľov, prípadne zahraničná literatúra. Z tohto dôvodu bola pri overovaní umožnená aj účasť zahraničného overovateľa.

Audítorstvo prešlo od roku 1989 mnohými zmenami. Stalo sa významnou súčasťou nášho hospodárskeho života a zároveň lukratívnou a vyhľadávanou profesiou. O dôvere vedúcich pracovníkov voči audítorom svedčí aj to, že čoraz viac podnikov využíva audítorov nielen na overovanie ÚZ, ale aj na poradenskú činnosť. Spolu s poradenstvom ďalším faktorom, ktorý prispieva k skvalitneniu účtovníctva a zostavovania ÚZ, je vykonávanie auditu v priebehu roka, pred zostavením ÚZ.
...

Kľúčové slová:

audítórstvo

auditórska funkcia

audit

Slovensko

audit na Slovensku

audítor

audítorska profesia

komora audítorov

zákon

vyhláška

obchodný zákonník

účtovníctvo



Obsah:
  • História vývoja auditu na Slovensku.
    Právna úprava audítorskej profesie na Slovensku.
    Zákon o audítoroch a Slovenskej komore audítorov.
    Slovenské audítorské štandardy.

Zdroje:
  • Zbierka zákonov