Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Medzinárodný manažment a podnikanie na Ing. štátnice

«»
Prípona
.docx
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45442
Posledná úprava
01.12.2014
Zobrazené
1 040 x
Autor:
silvia.butvinova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
FMAN 1 - Obsah a úlohy finančného manažmentu. Pôsobenie ekonomického prostredia na finančný manažment podniku. Pôsobenie medzinárodného makroekonomického prostredia. Pôsobenie vnútroštátneho makroekonomického prostredia.
Finančný manažment sa zaoberá finančnými aspektami činnosti podniku. Jeho obsahom je organizovanie a riadenie finančných procesov v podniku v podmienkach trhovej ekonomiky.
Konštrukciu a zameranie finančného manažmentu významne ovplyvňuje teoretický prístup k chápaniu úloh a cieľov podniku. V súčasnosti sa presadzujú dve koncepcie založené na:
- Vlastníckom princípe,
- Participačnom princípe.
Vlastnícky prístup - zdôrazňuje, že zo všetkých účastníkov transformačného procesu v podniku vlastníci znášajú najväčšie riziko spočívajúce v riziku straty vlastného kapitálu. Za základný cieľ podnikateľskej činnosti sa pokladá maximalizácia bohatstva vlastníkov. Spravidla je formulovaná ako maximalizácia trhovej hodnoty podniku pre vlastníkov. V akciových spoločnostiach sa vyjadruje ako maximalizácia bohatstva akcionárov. Vlastnícky prístup je jednoznačne prevládajúci v anglo-amerických spoločnostiach. Označuje sa ako SWM (shareholder wealth maximalization) model.
Participačný prístup - je založený na tzv. teórii účasti (koaličnej teórii). Podľa nej podnik predstavuje organické spojenie záujmových skupín: vlastníkov, manažérov, radových zamestnancov, veriteľov, dodávateľov a odberateľov. Cieľom je maximalizácia trhovej hodnoty podniku pre vlastníkov, ktorá rešpektuje obmedzenia vyplývajúce zo záujmov ďalších účastníkov podnikania. Cieľ maximalizovať bohatstvo podniku s ohľadom na všetky záujmové skupiny viac akceptujú európske a japonské podniky. Označuje sa ako CWM (Corporate Wealth Maximalization) alebo tiež Stockholder Wealth Maximalization.

Kľúčové slová:

medzninárodný manažment

medzináradné podnikanie

štátnice

Ing.

otázky na štátnice