Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Účtovníctvo Zbierka príkladov (2010) - Marta Lapková a iní

«»
Prípona
.pdf
Typ
skriptá
Stiahnuté
27 x
Veľkosť
8,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47382
Posledná úprava
14.03.2019
Zobrazené
1 051 x
Autor:
enik.kovacs
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Účtovníctvo je neodmysliteľnou súčasťou výučby na ekonomicky orientovaných fakultách. Ide o disciplínu, ktorej absolvovanie záleží nielen od získania teoretických vedomostí, ale aj praktických skúseností získaných účtovaním konkrétnych transakcií v účtovných jednotkách. Tomuto zámeru slúži aj vydanie zbierky príkladov z účtovníctva.

Pre každý národný účtovný systém sú typické neustále zmeny súvisiace s novelizáciami právnej úpravy účtovníctva, a preto je potrebná neustála aktualizácia príkladov a teoretických úloh, ktoré s nimi súvisia. Zámerom autoriek je zapracovanie uvedených zmien do predkladanej zbierky príkladov tak, aby boli rešpektované najnovšie úpravy legislatívnych noriem nielen z oblasti účtovného, ale aj daňového a obchodného práva. Jednotlivé kapitoly sú usporiadané v štruktúre, ktorá nadväzuje na obsah predmetov Účtovníctvo 1, Účtovníctvo 2 a Účtovníctvo - Postupy účtovania v SR. Jednotlivé kapitoly sú rozdelené na otázky a úlohy zamerané na aplikáciu teroretického základu k účtovaniu a aktívnu prácu s normami účtovného práva, príklady, z ktorých mnohé sú koncipované tak, aby viedli k samostatnému zostavovaniu účtovných prípadov, ktoré vyplývajú z obchodných transakcií a iných udalostí v účtovnej jednotke, a na záver každej kapitoly sme doplnili test, na ktorom si môžu Čitatelia overiť zvládnutie relevantnej problematiky. Riešenia testov sú uvedené na konci každej kapitoly.

Zbierka je určená predovšetkým študentom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, ale aj študentom ostatných fakúlt, ktorí majú záujem osvojiť si metódy a postupy zobrazovania účtovných informácií podnikateľských subjektov.

Na záver by sme radi poďakovali recenzentom publikácie doc. Ing. Zuzane Šuranovej, PhD., vedúcej Oddelenia účtovníctva a daňovníctva na Katedre financií a účtovníctva Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Ing. Marcele Eibnerovej. stredoškolskej profesorke, účtovníčke a audítorke, za ich cenné návrhy a pripomienky.

Kľúčové slová:

úctovníctvo

lapková

zbierka príkladov

finančný majetok

vlastné imanie

náklady

účtovná závierka



Obsah:
  • Úvod
    1. Základy účovníctva
    2. Účtovanie o DH a DNM
    3. Účtovanie o zásobách
    4. Účtovanie o finančnom majetku
    5. Účtovanie o zúčtvacích vzťahoch
    6. Účtovanie o vlastnom imaní a dlhodobých záväzkov
    7. Účtovanie o nákladoch
    8. Účtovanie o nákladoch
    9. Účtovná uzávierka a účtovná závierka
    10. Jednoduché účtovníctvo