Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Oskenovaná kniha - Daňové účtovníctvo

«»
Prípona
.zip
Typ
skriptá
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
4,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46555
Posledná úprava
29.03.2016
Zobrazené
1 077 x
Autor:
Goldier
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. CHARAKTER DAŇOVÉHO ÚČTOVNÍCTVA

Sústava jednoduchého účtovníctva má výrazné špecifiká, ktorými sú hotovostný princíp a daňová orientácia. Hotovostný princíp nie je v účtovníctve novinkou. Medzi bilančnými teóriami je známa nominalistická teória, podľa ktorej cieľom podnikateľskej činnosti je, aby sa po uskutočnených peňažných výdavkoch v záujme prevádzky ziskal peňažný prebytok.

Všetky peňažné sumy, ktoré obsahuje jednoduché účtovníctvo, možno rozdeliť na príjmy a výdavky peňazí. Z nich sa formuje výsledok Činnosti podnikateľa, pričom nie je dôležité, aký čas uplynul medzi príjmom a výdavkom a aké premeny majetku sa medzi nimi uskutočnili. V sústave jednoduchého účtovníctva však nie je uplatnený výlučne hotovostný princíp. Na základe ustanovenia zákona o účtovníctve č. 431/2002 Z. z. predmetom účtovníctva bez ohľadu na sústavu, v ktorej sa účtuje, je majetok , záväzky a rozdiel majetku a záväzkov.
Výsledok hospodárenia je však definovaný ako rozdiel príjmov a výdavkov. Pohyby a stavy ostaných foriem a zdrojov majetku ho v priebehu účtovného obdobia neovplyvňujú.
Väzby medzi účtovníctvom a daňovým systémom, najmä daňou z príjmov, existuje bez ohľadu na účtovnú sústavu. Zákon o účtovníctve vymedzuje fyzické osoby, ktoré sú účtovnými jednotkami daňovými kritériami.

Pri definovaní obsahu účtovných kníh sústavy jednoduchého účtovníctva sa účtovným jednotkám ukladá povinnosť uplatniť pri členení príjmov a výdavkov daňové požiadavky priamo v účtovníctve. Zákon o dani z príjmov priamo odkazuje na zákon o účtovníctve na viacerých miestach. V zákone o dani z príjmov sa ustanovuje, že pri zisťovaní základu dane sa vychádza z účtovníctva. Zahŕňanie daňových odpisov do daňových výdavkov podmieňuje zákon o dani z príjmov skutočnosťou, že odpisovaný objekt musí byť účtovaný. Pre odpisovanie nehmotného majetku sa akceptujú daňové odpisy. Zákon o dani z príjmov aj na iných miestach osobitne upravuje príjmy a výdavky súvisiace s majetkom, ktorý daňovník účtuje ako obchodný majetok. V zákone o dani z príjmov sa ustanovuje, že na daňové účely používajú daňovníci, ktorí sú účtovnými jednotkami kurz eura k cudzím menám uplatnený v účtovníctve.

Kľúčové slová:

Daňové účtovníctvo

účtovné knihy

pohyb peňazí

zásoby

inventarizácia majetku

evidencia miezd

reklama



Obsah:
  • OBSAH
    1. Charakter daňového účtovníctva
    2. Účtovné knihy
    3. Pohyb peňažných prostriedkov
    4. Účtovanie a evidovanie majetku
    5. Odpisovanie majetku
    6. Zásoby
    7. Inventarizácia majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov
    8. Postúpenie pohľadávok
    9. Účtovanie dotácií
    10. Prijaté a poskytnuté preddavky
    11. Účtovanie a evidovanie miezd
    12. Tvorba a použitie sociálneho fondu
    13. Reklama v JÚ
    14. Účtovná závierka v DÚ
    15. Prílohy
    16. Zoznam použitej literatúry