Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Základné pojmy podnikateľského rizika

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11055
Posledná úprava
29.10.2018
Zobrazené
1 137 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
S pojmom riziko sa človek neprestajne stretáva vo svojom životnom kolobehu skoro v každej situácií. Človek žijúci v prírode a spoločnosti, vykonávajúci svoje poslanie v hospodárskom i osobnom živote, podlieha prostrediu, v ktorom sa pohybuje, má svoje ideové ponímanie, vlastné myšlienkové pochody, vstupuje do rôznych záväzkov a kooperačných vzťahov, stará sa o svoje potomstvo, získava vzdelanie, vytvára nové neopakovateľné hodnoty. Vo svojom konaní postupuje podľa určitých spoločnosťou požadovaných pravidiel, ale presadzuje i svoje vlastné myslenie i ponímanie vecí a javov.
Hodnotí taktiež svoje vlastné konanie a zodpovedá aj za konanie iných ľudí, vedie ich k vlastnému i spoločenskému prospechu. Činnosti, ktoré človek vykonáva, nie sú priamočiare, ale naopak sú veľmi rozmanité a často protikladné. A práve v tejto protikladnosti spočívajú i javy, ktoré nazývame rizikami. Je jasné, že príprava a realizácia akéhokoľvek podnikateľského zámeru sa nezaobíde bez kalkulácie podnikateľského rizika. Prax ukazuje, že eliminácia rizík rôzneho druhu vyžaduje v prvom rade poznať, čo všetko môže uvažovaný zámer spôsobiť. Rovnako je taktiež dôležité vedieť ako týmto jednotlivým rizikám čeliť.
Podnikateľské riziko výrazne ovplyvňuje výkon manažmentu. Obstáť v dravej konkurencii vie len manažérska generácia vybavená novými poznatkami, vnímaná na meniace sa podmienky, so silnou vôľou a fantáziou. Naša prax však nie vždy v plnej miere akceptuje tieto požiadavky. Mnoho manažérov postupuje v navyknutom ruttinom rámci. Dianie vo svete zatiaľ len pozorujú. Nemajú strach z konkurencie, z nízkej výkonnosti, z prevratov na trhu, zo zaostávania. Chcú len jedno: aby sa nič nezmenilo, aby sa nikto na nič nesťažoval a neprichádzal s neznámymi problémami. Akosi ich ešte vždy niečo núti na to a nevedie k tomu, aby si svoje posty zabezpečovali výkonnou tvorivou prácou. Skôr sa držia hesla: ,,Hlavne chráň sám seba“
Riziká tu vždy existovali a vždy budú. Je len na ĺudoch ako a či vôbec sa ich budú snažiť regulovať. V tejto práci sa budem snažiť vysvetliť jednotlivé pojmy podnikateľského rizika, nakoľko nesprávne pochopenie jednotlivých pojmov môže mať za následok nezrovnalosti medzi podnikmi navzájom ako aj v samotnom podniku.

Kľúčové slová:

základne pojmy

rizika

preštudovaný materiál

kolobeh

objekt

proces



Obsah:
  • 1, Úvod
    2, Literárny rešerš
    3, komparácia literatúry
    4, Syntéza preštudovaného literárneho materiálu
    5, Záver
    6, Zoznam použitej literatúry