Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

44 611   projektov
11 nových

Welfare chov zvierat - zlepšenie životných podmienok pri chove zvierat

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
16 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13708
Posledná úprava
09.06.2021
Zobrazené
1 213 x
Autor:
zabka171189
Facebook icon
Detaily projektu
Popis:
Pohoda je široký termín, ktorý obsahuje fyzický a mentálny (duševný) stav cítenia sa. Je to stav jedinca vzhľadom k úsiliu vyrovnať sa s prostredím, alebo inými slovami - komplexný stav psychického a fyzického zdravia, pri ktorom je zviera v harmónii s prostredím.

Pohoda je stav, ktorý sa môže dynamicky meniť a musí byť skúmaný komplexne Pre hodnotenie pohody sa používa viac metód. Základom je skúmanie či sú splnené nároky a potreby zvieraťa. Niektorým potrebám zvieraťa rozumieme lepšie než iným a preto môžu byť splnené, zatiaľ, čo o druhých možno ešte ani nevieme a objavia sa až po dlhodobom výskume.

Ako stanoviť dobrú pohodu? Pohodu hospodárskych zvierat nemôžeme určovať podľa odhadu mentálneho (duševného) utrpenia, pretože stále ešte nie sme schopní takýto stav odmerať. Preto pre stanovenie pohody musíme brať do úvahy všetky možné fyziologické, imunologické, anatomické a produkčné (úžitkovosť) znaky (indikátory), ale aj etologické (správanie) prejavy stresu a úzkosti. Je obtiažné u zvierat stanoviť bolesť. Bolesť je vnímanie stimulov pomocou nervového systému a ťažko sa dá odmerať. V experimentálnych podmienkach sa to robí hodnotením intenzity hlasových prejavov zvierat (vokalizácia).

Stále však platí, že hodnotenia zdravotného stavu, plodnosti a úžitkovosti sú najspoľahlivejšími ukazovateľmi vzťahu medzi hospodárskymi zvieratami a prostredím. Skúsený chovateľ väčšinou môže poznať na prvý pohľad, či je zviera v dobrej alebo zlej pohode. Svedčí o tom kondícia, kvalita srsti, pokojné správanie.
...

Kľúčové slová:

welfare

zviera

chov

chov zvierta

fyziologické potreby

kŕmenie

stajňa

jatočný dobytok

dobytok

mäso

mäsová úžitkovosť

kvalita mäsa

DFD

hovädzí dobytok

výkrm



Obsah:
  • WELFARE ZVIERAT
    Fyziologické potreby
    Kŕmenie jatočného dobytka
    Ustajnenie jatočného dobytka
    Rozmery stojísk so zreteľom na vek
    Rozmery ležiskových boxov so zreteľom na vek
    Požiadavky na mikrklímu
    Ošetrovanie
    Potreby ochrany a bezpečnosti
    MASOVÁ ÚŽITKOVOSŤ
    Charakterristika hovädzieho mäsa
    Vplyvy pôsobiace na mäsovú úžitkovosť
    Vnútorné činitele
    Vonkajšie činitele
    Odchýlky v kvalite mäsa
    Mäso s vlastnosťami DFD
    Ako zvyšovať produkciu a kvalitu mäsa hovädzieho dobytka
    Technika výkrmu jatočného hovädzieho dobytka
    Výkrm teliat do živej hmotnosti 150 - 180kg
    Výkrm teliat do živej hmotnosti 300 - 350 kg a 400 - 430 kg - tzv. „baby beef“
    Výkrm mladého dobytka
    Pastevný výkrm mladého hovädzieho dobytka
    Hodnotenie jatočného dobytka
    Spracovanie hovädzieho mäsa
    Zoznam použitej literatúry

Zdroje:
  • JURENKOVÁ, Emília et al. 2002. Hygiena živočíšnej výroby. 3. vyd. Bratislava : Príroda, 2002. 346 s. ISBN 80-07-11206-5.
  • GREČ, Vojtech - PIEŠŤANSKÝ, Ján. 1994. Živočíšna výroba. 3. vyd. Bratislava : Príroda, 1994. 263 s. ISBN 80-07-01116-1.