Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Vývoj profesie učiteľa

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46274
Posledná úprava
23.11.2015
Zobrazené
1 157 x
Autor:
veronicka247
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Učitelia zohrávajú a budú zohrávať stále významnejšiu rolu v učiacej sa spoločnosti 21. storočia. Taktiež ostatní pedagogickí zamestnanci, podieľajúci sa na výchove a vzdelávaní všetkých vekových kategórií detí, mládeže a dospelých, sú zahrnutí do profesie, ktorá spolu poskytuje expertnú výchovnú a vzdelávaciu službu spoločnosti.

Učitelia a pedagogickí zamestnanci sú príslušníkmi učiacich sa spoločenstiev a stávajú sa spolutvorcami vzdelávacieho obsahu a koncepcií výchovy, vzdelávania a vyučovania. Prijímajú nové role, v ktorých sa posilňuje oblasť medziľudských vzťahov, hodnôt a postojov, zmierňujú/eliminujú sociálne a etnické bariéry v spoločnosti a rozvíja európanstvo. Zodpovedajú za efektívnosť vyučovania a vzdelávacie/výchovné výsledky, sú aktérmi sociálnej klímy školy/školského zariadenia.

Profesia učiteľa je založená na vysokej úrovni odborných interdisciplinárnych predmetových, profesijne pedagogických a pedagogicko-psychologických poznatkov, vyžadujúca rozvoj novej etickej dimenzie a osobnostných kvalít učiteľa v daných spoločenských a vzdelávacích podmienkach. Akékoľvek pochybnosti o významnosti učiteľskej profesie pre budúcu spoločnosť a o náročnosti pracovného výkonu vyžadujúceho vysokú úroveň profesijnej kompetencie sú krátkozraké a škodlivé.

Kľúčové slová:

učiteľ

história

pedagogika

predškolská pedagogika



Obsah:
  • Úvod -2-
    1 Učiteľ a pedeutológia -3-
    1.1 Učiteľ -3-
    1.2 Pedeutológia -4-
    1.2.1 Okruhy pedeutológie -4-
    2 Historický vývoj profesie učiteľa .6
    3 Vznik a vývin myslenia o učiteľovi -7-
    Záver -10-
    Zoznam bibliografických odkazov -11-