Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Vstup Slovenska do Eurozóny

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
1,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11443
Posledná úprava
30.11.2018
Zobrazené
1 025 x
Autor:
sofa111
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Slovensko v novom miléniu považovalo za svoju šancu účasť na západoeurópskej integrácii, čo prejavilo svojou snahou o vstup do Európskej únie, ktorá sa stala realitou 1. mája 2004. Prihláškou o vstup do EÚ sme však súčasne prejavili záujem aj o vstup do menovej únie, pretože nedeliteľnou súčasťou prístupových dokumentov je aj záväzok o následnom pristúpení SR do eurozóny.

Vláda najprv v júli 2003 schválila Stratégiu prijatia eura, ktorej kľúčovým konštatovaním bolo to, že pre Slovensko je výhodné zaviesť euro čo najskôr potom, ako udržateľným spôsobom splníme maastrichtské kritériá. V septembri nasledujúceho roku bol určený termín na zavedenie eura na január 2009. Následne vláda začala spolu s NBS pripravovať Národný plán pre zavedenia eura, ktorý sa venuje technickým aspektom príprav na zavedenie spoločnej európskej meny a ktorého kvalitu koncom roka 2005 ocenila aj Európska komisia, keď vtedajší komisár Almunia povedal, že Slovensko vyvinulo v tomto smere najväčšie úsilie zo všetkých štátov vstupujúcich do eurozóny.

Slovensko už niekoľko rokov kráča po vytýčenej ceste, na konci ktorej by malo byť tak dlho očakávané zavedenie eura v januári 2009, ako prvej z krajín V4 a keďže Menová únia je záverečnou fázou ekonomického integračného procesu, až v tejto fáze čerpá krajina všetky výhody integrácie.

Prijatím spoločnej meny sa najmä odstráni kurzové riziko, znížia sa transakčné náklady a zvýši sa cenová transparentnosť trhu. Krajina bude lepšie chránená voči pôsobeniu externých šokov, dôjde k ešte užšiemu previazaniu slovenskej ekonomiky s eurozónou s následným pozitívnym efektom na imidž krajiny. V konečnom dôsledku sa zvýši stabilita podmienok pre podnikanie, uvoľní sa potenciál ekonomického rastu, čo sa prejaví na urýchlení reálnej konvergencie a zlepšia sa aj podmienky pre stabilitu ekonomického vývoja, preto by bolo veľmi nezodpovedné túto cestu meniť.

Kľúčové slová:

eurozóna

eurobankovky

zavedenie eura

odpovede

postup



Obsah:
  • Úvod 3
    Euro a Eurozóna 4
    Kritéria prijatia eura 5
    Eurobankovky a euromince na Slovensku 6
    Proces zavedenia eura na Slovensku 7
    Výhody a nevýhody 8
    Postup pri zavedení eura 9
    Otázky a odpovede 12
    Príloha 13
    Záver 14