Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Úloha univerzít v rozvoji ľudského kapitálu

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22042
Posledná úprava
06.04.2009
Zobrazené
1 989 x
Autor:
lubinho77
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Univerzity patria k dôležitým aktérom regionálneho rozvoja a ich význam sa stále zvyšuje. Okrem klasických úloh, ako je vzdelávanie a uskutočňovanie výskumných aktivít, majú univerzity aj dôležitú ekonomickú funkciu. Pôsobia nielen na konkurencieschopnosť a ekonomický rast v regióne, ale aj na sociálnu a kultúrnu oblasť.
V súčasnej dobe prestávajú na trhu práce dominovať veľkí zamestnávatelia. Do popredia sa dostávajú malé a stredné podniky pôsobiace na lokálnych trhoch. Týmto zmenám sa začínajú prispôsobovať aj univerzity a upravujú svoje správanie, ako aj požiadavky na absolventov podmienkam trhu. Nastáva presun od snahy uspokojovať požiadavky národného trhu práce k lokálnym trhom. To stavia univerzity do pozície veľkého prispievateľa k rozvoju ich regiónov.
Zvýšený záujem o univerzity podporuje aj čoraz častejšie spomínaný termín „poznatkovo orientovaná ekonomika“ a samotná Európska Únia. Pri plnení cieľa Lisabonskej stratégie urobiť z Európskej únie do roku 2010 "najkonkurencieschopnejšiu a najdynamickejšiu znalostnú ekonomiku na svete, schopnú udržateľného hospodárskeho rastu, v ktorej budú lepšie a viaceré pracovné miesta a väčšia sociálna súdržnosť“, zohrávajú univerzity nemalú úlohu. V Lisabonskej stratégii sa okrem iného uvádza potreba výrazne zvýšiť prepojenie medzi vedeckým výskumom a vysokoškolským vzdelávaním.
V práci sme sa zamerali na rastúci význam univerzít pre región, ako aj na faktory, ktoré ovplyvňujú ich úlohu v regionálnom rozvoji. Analyzovali sme možné vplyvy univerzity na región.

Kľúčové slová:

univerzity

úloha univerzít

prostredie univerzitiy

vplyvy univerzity



Zdroje: