Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Trh práce a politika zamestnanosti - Situácia na trhu práce, základné ukazovatele, nezamestnanosť, sociálno - ekonomické dôsledy nezamestnanosti

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12958
Posledná úprava
14.09.2020
Zobrazené
719 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V nasledujúcom texte by som sa chcela venovať problematike, ktorá súvisí so situáciou na trhu SR, so zamestnanosťou a aj jej opakom, ekonomicko - sociálnymi dôsledkami a základnými ukazovateľmi. Myslím si, že tejto problematike je potrebné sa venovať, pretože sa týka každého z nás.
Trh práce predstavuje na jednej strane ponuku pracovných miest, teda trh pracovných príležitostí, a na druhej strane ponuku pracovných síl. V ideálnom prípade jedno do druhého zapadne alebo nastane súlad medzi ponukou pracovných miest a ponukou pracovných síl. To je však len číra teória, v reálnom živote takáto ideálna súhra nejestvuje. Oveľa pravdepodobnejšia je situácia, keď na jednej strane je istý počet pomerne jasne definovaných pracovných príležitostí, pracovných miest, ktoré treba obsadiť, a na druhej strane je istý počet pracovníkov, ktorí hľadajú prácu, zamestnanie, uplatnenie. Každé jedno pracovné miesto, zamestnanie možno popísať - charakter a rozsah pracovných činností, pracovné podmienky, pracovné prostredie, kvalifikačné požiadavky (vzdelanie, prax, kompetencie), požadované schopnosti a zručnosti, fyzické a psychické predpoklady, riziká a obmedzenia výkonu. Aj každého pracovníka, uchádzača o pracovné miesto možno charakterizovať súborom znakov - kvalifikácia, schopnosti a zručnosti, fyzické a psychické predpoklady, osobnostné vlastnosti a pod. Ako vidieť, celý proces hľadania zamestnania sa zakladá na vcelku jednoduchom princípe ponuky a dopytu.
...

Kľúčové slová:

nezamestnanosť

zamestnanosť

trh práce

práca

sociálny

sociálne

ekonomický

ekonomické

miera nezamestnanosti

integrácia

pracovná sila



Obsah:
  • Úvod
    Trh práce
    Trh práce môžu zachrániť imigranti a Rómovia
    Integrácia je šanca
    Vymedzenie zamestnanosti a nezamestnanosti
    Miera nezamestnosti
    Zamestnanosť
    Sociálno-ekonomické dopady dlhodobej nezamestnanosti
    Evidovaná nezamestnanosť
    Záver