Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Sklársky priemysel a priemysel stavebných hmôt SR

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21883
Posledná úprava
31.03.2009
Zobrazené
1 660 x
Autor:
dano007
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Sklársky priemysel a priemysel stavebných hmôt je na Slovensku diametrálne odlišný. Značne sa od seba líšia čo sa týka celkových tržieb, ekonomického rastu a budúceho vývoja. Keď v súčasnosti sklársky priemysel prichádza o väčších hráčov, producenti stavebných hmôt zažívajú rekordný rast, zvyšujú tržby, zamestnanosť a zisky.

Napriek dlhodobej tradícii sklárskeho priemyslu, momentálne odvetvie stagnuje. Naznačila to už minuloročná stagnácia tržieb, pridanej hodnoty a úbytok zamestnancov. Na svedomí to má predovšetkým lacná konkurencia z Ázie a Afriky a silná koruna. Druhým faktorom je nárast cien energií a základných surovín, čo bolo pre niektoré podniky nákladné a vstúpili do konkurzu. Významných podnikov je len hŕstka a sústreďujú sa hlavne v Trnavskom a Trenčianskom kraji.

Priemysel stavebných hmôt je naopak v súčasnosti na výslní. Na minuloročnej výkonnosti výrobcov stavebných hmôt spomalenie rastu v stavebníctve nebadať. Najlepšie časy má európske stavebníctvo za sebou, no vďaka dynamike vyšehradskej skupiny sú vyhliadky pre odvetvie priaznivé. Výrobcovia zaznamenali rekordný profit. Výrobcovia stavebných materiálov majú prevežne stálych odberateľov a zásobovali materiálmi výstavbu mnohých realitných projektov zahrňujúcich výstavbu pozemných stavieb a inžinierskych stavieb u nás a v zahraničí. V kurze sú aj objekty pre priemysel a logistiku. Výrobcov stavebných materiálov je viac ako pri sklárskom priemysle. Prevažne sa sústreďujú v Bratislavskom kraji, kde sídli väčšina stavebných firiem a kde sa realizuje väčšina megaprojektov, no každý kraj Slovenska má svojich 4 až 5 zástupcov.

Kľúčové slová:

priemysel

kraje SR

sklarsky priemysel

priemysel stavebných hmôt



Zdroje:
  • www.sario.sk
  • www.etrend.sk
  • www.eobce.sk