Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Ropné rezervy Slovenskej republiky a vo svete

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14330
Posledná úprava
10.08.2023
Zobrazené
1 059 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Financovanie núdzových zásob ropy a ropných produktov SR

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) chce, aby sa na budovanie núdzových zásob ropy a ropných produktov od začiatku budúceho roka, skladali všetci motoristi hradením nového poplatku v rámci konečnej ceny pohonných látok. poplatok na liter nafty, benzínu v budúcom roku by predstavoval 50 halierov (0,0165 €) a na liter vykurovacieho oleja 20 halierov (0,0066 €). Vybrané peniaze by mal SŠHR odvádzať predajca, ktorý by nový poplatok zakalkuloval priamo do konečnej ceny pohonných látok. SŠHR by týmto spôsobom chcela v budúcom roku získať 1,459 mld. Sk (48,43 mil. €), čo by podľa jej prepočtov malo stačiť na pokrytie finančných potrieb budovania ropných zásob na rok 2009.

Pre dopravcov by však takéto riešenie bolo neprijateľné. "Štát by to mal riešiť iným spôsobom a nie ďalším zvyšovaním cien pohonných látok. Už dnes je cena pohonných hmôt vysoká a neadekvátne zvyšuje náklady dopravcov v Slovenskej republike," povedal pre agentúru SITA generálny tajomník združenia cestných dopravcov Česmad Pavol Reich. Doteraz sa na financovaní budovania núdzových zásob ropy a ropných produktov podieľal štát prostredníctvom štátneho rozpočtu.

Ministerstvo financií už poskytlo na nákup núdzových zásob ropy, ktoré štát musí vlastniť do konca roka 2008, zhruba miliardu korún. Motoristom tak už nehrozí, že by sa pre výber poplatkov na tento účel alebo prípadné zvýšenie spotrebných daní jednorazovo zdvihli ceny palív na čerpacích staniciach.
...

Kľúčové slová:

ekonomika

ekonomika dopravy

ropa

ropné rezervy

zásoby ropy

núdzové zásoby ropy

správa rezerv

SŠHR

spotreba

motorizmus

fosílne palivá

nálezisko ropy



Obsah:
  • ROPNÉ REZERVY A SLOVENSKO
    Núdzové zásoby SR
    Financovanie núdzových zásob ropy a ropných produktov SR
    ZÁSOBY ROPY VO SVETE
    Kazachstan použije ropné rezervy na záchranu vo finančnej kríze

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • internet