Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Potravinársky priemysel - história, ekonomický vývoj, štruktúra odvetvia...

«»
Prípona
.pdf
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48345
Posledná úprava
16.05.2023
Zobrazené
285 x
Autor:
blackzupoo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Bývalé Československo bolo považované za potravinovo sebestačnú krajinu, pričom dnešné Slovensko bolo centrom poľnohospodárskej a potravinárskej výroby v krajine. Moderný potravinársky sektor si vďaka postupnej automatizácii a inováciám udržal silné postavenie v slovenskej ekonomike.

Potravinársky priemysel predstavuje v priemyselnom portfóliu a ekonomike Slovenska veľmi dôležité odvetvie, ktoré priamo nadväzuje na poľnohospodársku prvovýrobu, generuje okrem základnej potravinárskej výroby aj služby, poskytuje pracovné miesta, má významný vplyv na rozvoj regiónov a zabezpečuje výživu obyvateľstva.

V rámci agrokomplexu plní významné funkcie. Zabezpečuje prevzatie, skladovanie a spracovanie poľnohospodárskych produktov, vyrába potravinárske výrobky a zúčastňuje sa na zásobovaní obyvateľstva potravinami. Vyrába okolo 7 - 8 tisíc druhov výrobkov určených pre potreby trhu, vrátane hmotnostného a akostného sortimentu je to potom okolo 10 tisíc druhov výrobkov. Výroba potravinárskych výrobkov v roku 1999 dosiahla hodnotu 70,3 mld. Sk.

Potravinársky priemysel je nevyhnutné vnímať ako strategický priemysel, ktorý zabezpečuje potravinovú suverenitu Slovenska a ktorý disponuje potenciálom na rozvoj s cieľom zabezpečiť potravinovú sebestačnosť našej krajiny na úrovni 80 % v horizonte 5 rokov pri súčasnom rešpektovaní požiadaviek ochrany životného prostredia a zachovaní princípov udržateľného rozvoja. Potravinársky priemysel má na Slovensku dlhodobú tradíciu. Vychádza z historicky veľmi kvalitnej výroby, garantovanej prísnou legislatívou a patrí medzi rozhodujúce výrobné odvetvia.
...

Kľúčové slová:

priemysel

potraviny

potravinársky priemysel

potravinárstvo

business marketing

ekonomický vývoj

štruktúra odvetvia

ekonomické ukazovatele

poľnohospodárstvo

hospodárenie

trh



Obsah:
  • 1. Úvod
    2. Stručná história odvetvia v Československu/Slovensku
    3. Ekonomický vývoj odvetvia - minimálne 5 rokov (tržby za odvetvie, pridaná hodnota, hospodársky výsledok, počet zamestnancov, priemerná mesačná mzda, i iné....)
    4. Štruktúra odvetvia - subodvetvia
    5. TOP 20 (minimálne) firiem v súčasnosti - ich hlavné ekonomické parametre (3 - 5 rokov)
    6. Charakteristika súčasnej pozície podnikov odvetvia lokalizovaných v SR v rámci európskej ekonomiky, prípadne globálnej ekonomiky.
    7. Profilácia odvetvia, nové projekty v odvetví v rámci ekonomiky SR, perspektívne smery rozvoja.
    8. SWOT analýza

Zdroje: