Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Politické a vojenské orgány NATO, ich výbory, sídla, zloženie, úlohy a poslanie

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
14 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13802
Posledná úprava
26.07.2021
Zobrazené
1 501 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Sídlo NATO v Bruseli je politickým veliteľstvom Aliancie a stálym sídlom Severoatlantickej rady. Sídlia v ňom stály predstavitelia a národné delegácie, generálny tajomník a Medzinárodný štáb, národní vojenskí predstavitelia, predseda vojenského výboru NATO a Medzinárodný vojenský štáb. Sídlia tam aj diplomatické misie partnerských krajín, Štáb sídla NATO pre konzultácie, velenie a riadenie a viaceré agentúry NATO.

Na hlavnom veliteľstve NATO je na plný úväzok zamestnaných približne 3150 ľudí. Z nich asi 1400 sú členovia národných delegácií a národní vojenskí predstavitelia pri NATO. Pracuje tu približne 1300 civilných členov Medzinárodného štábu alebo agentúr a 350 príslušníkov Medzinárodného vojenského štábu, vrátane približne 80 civilných zamestnancov.
Predstavitelia reprezentujú diplomatické misie alebo styčné úrady partnerských krajín, majú aj úrady v sídle NATO.

POLITICKÉ ORGÁNY ALIANCIE
Najdôležitejším a vrcholným politickým orgánom od vzniku aliancie je Severoatlantická rada. (Často sa iba používa iba výraz „Rada“.) pôvodne ju mali tvoriť ministri zahraničných vecí, ktorí sa mali schádzať pravidelne raz do roka. Postupom času sa však ukázalo, že vzájomné pravidelné konzultácie si vyžadujú mať taký pohotový a pružný orgán, ktorý sa môže kedykoľvek operatívne zísť a zároveň byť v styku s najvyššími predstaviteľmi vlády svojej členskej krajiny. Preto na zasadaní v Lisabone (20. - 25. februára 1952)sa prítomní ministri zahraničných vecí dohodli, že zasadania Severoatlantickej rady sa budú konať nielen na ministerskej úrovni, ale aj na úrovni stálych predstaviteľov pri NATO. (Keď sa Severoatlantická rada stretáva v tejto podobe, označuje sa aj za „Stálu radu“.) Úlohou „Stálej rady“ je byť neprestajne pripravený na prerokúvanie akýchkoľvek otázok dotýkajúcich sa politických alebo vojenských záujmov aliancie ako celku alebo jej jednotlivej členskej krajiny. „Stála rada“ sa stretáva najmenej raz za týždeň.
...

Kľúčové slová:

NATO

politické orgány

vojenské orgány

Aliancia

Severoatlantická rada

Rada

obrana

obranné plánovanie

jadrové plánovanie

tajomník

generálny tajomník

vojenský výbor

ozbrojené sily



Obsah:
  • POLITICKÉ ORGÁNY ALIANCIE
    Obranné plánovanie
    Skupina pre jadrové plánovanie
    Funkcia generálneho tajomníka NATO
    Medzinárodný sekretariát
    VOJENSKÉ ORGÁNY ALIANCIE
    Vojenský výbor
    Medzinárodný vojenský štáb
    Integrované ozbrojené sily
    Vojenská akadémia NATO
    Parlamentné zhromaždenie NATO

Zdroje:
  • Odborná literatúra
  • Internet