Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Ľudský faktor v letectve

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14443
Posledná úprava
23.08.2023
Zobrazené
1 490 x
Autor:
jberty
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vnímanie je kognitívny psychický proces, v ktorom prostredníctvom zmyslových orgánov a za účasti centrálneho spracovania informácií bezprostredne poznávame vonkajší svet a vlastné vnútro. Vnímanie je poznávanie prítomnosti, je založené na aktuálnom bezprostrednom zmyslovom kontakte s tým, čo poznávame, vnímame.
Podobne ako pri pociťovaní, aj proces vnímania je „naštartovaný“ podnetom, ktorý aktivuje príslušný receptor a vyvolá podráždenie. Vzruchy sa pomocou nervových dráh dostávajú do príslušnej oblasti mozgovej kôry, kde sa doteraz neobjasneným spôsobom transformujú do podoby mentálnych rezultátov - vnemov.

Perceptívne zmyslové vnímanie zahŕňa fázu prijatia podnetu, sprostredkovanú zmyslovými orgánmi, dostredivými dráhami, a aktivizáciou špecifických častí mozgu.
Kognitívne vnímanie označuje proces spracovania zmyslových informácií v súčinnosti s inými kognitívnymi procesmi - pamäťou a myslením.

Vnímanie je proces aktívnej a účelnej organizácie dát o svete, sprostredkovaných zmyslovými orgánmi a spracovanými v príslušných centrách vnímania.
Podľa typu analyzátora, ktorý je v procese vnímania dominantne aktivovaný (to znamená, že v ňom prevláda), môžeme hovoriť zrakovom, sluchovom, čuchovom, dotykovom a pohybovom vnímaní.
Pretože vnímanie je komplexná psychická činnosť, umožňuje aj vnímanie priestoru a času, hoci pre ne nemáme osobitné zmyslové orgány.
Na rozdiel od pociťovania, ktorého výsledkom je pocit, reprezentujúci jednotlivé vlastnosti predmetov a javov reality, ide pri vnímaní o poznanie celého predmetu alebo javu skutočnosti. Vnímanie síce zahŕňa v sebe viaceré pocity, ale vnem nikdy nie je len sumou pocitov. Hovoríme, že vnem ako celok je viac ako súhrn svojich častí.
Pri vnímaní sa popri pocitoch, ktoré v nás vyvoláva daná skutočnosť teraz, aktivujú aj v pamäti uchované vedomosti a predchádzajúce skúsenosti, ktoré človek nadobudol v praktickej činnosti. Minulá skúsenosť a prax sú oporou znovu poznávania. Na ich základe to, čo vnímame, chápeme a rozumieme tomu.
Podstatnú úlohu pri vnímaní zohráva náš emočný vzťah k vnímanej skutočnosti, naše želania - aktuálna úroveň motivačného vybudenia, vedomie nevyhnutnosti alebo povinnosti vnímať niečo, ako i vytrvalosť a pozornosť. Mimoriadne ovplyvňuje úroveň a správnosť vnímania faktor očakávania.
Vo vnímaní je obyčajne zahrnutá aj reč, buď hovorená alebo vnútorná, pretože slovami sa snažíme pomenovať to, čo sme zmyslami zachytili.
...

Kľúčové slová:

ľudský faktor

letectvo

vnímanie

vnem

zmyslové vnímanie

kognitívne vnímanie

tvar

priestor

predmet

pohyb

čas

pozornosť

roztržitosť



Obsah:
  • Vnímanie
    Znaky vnímania
    Základné druhy vnímania
    Pozornosť
    Vlastnosti pozornosti
    Roztržitosť
    Druhy pozornosti
    Činitele pozornosti

Zdroje:
  • prednášky
  • semináre
  • skriptá
  • odborná literatúra
  • poznámky