Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Firmy OPS so zahraničným a medzinárodným vlastníctvom - pôsobiace v Slovenskej republike

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
9 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11440
Posledná úprava
29.11.2018
Zobrazené
1 446 x
Autor:
sofa111
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vývoj štruktúry ekonomiky je v posledných rokoch charakterizovaný postupným posilňovaním odvetvia služieb, oslabovaním odvetvia priemyslu a stavebníctva a pokračujúcim útlmom v poľnohospodárstve. Transformácia ekonomiky Slovenska na trhový systém viedla po roku 1990 k dlhodobému znižovaniu podielu priemyslu na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP). I keď obdobnú tendenciu je možné pozorovať aj v hospodársky vyspelých štátoch, pokles podielu slovenského priemyslu na tvorbe HDP je dôsledkom špecifických faktorov, ktoré sprevádzali transformačný proces. Medzi tieto najvýznamnejšie faktory patria rozpad trhu bývalej Rady vzájomnej hospodárskej pomoci, konverzia zbrojnej výroby a transformačná recesia, ako aj dôsledky plynúce z oslabenia celkovej svetovej konjunktúry.

V roku 2000 hrubá pridaná hodnota v odvetví služieb dosiahla jeden a pol násobné hodnoty oproti priemyslu, dvanásťnásobne hodnoty oproti pôdohospodárstvu. Nasledujúce charakteristiky jednotlivých odvetví sú za súbor organizácií s 20 a viac zamestnancami. Pokles podielu priemyslu na tvorbe HDP je dôsledkom špecifických faktorov, ktoré sprevádzali transformačný proces po roku 1989, taktiež i technologické zaostávanie výroby.

Rastúca ekonomika spolu s rastúcim dopytom na trhu obchodno-podnikateľských služieb spôsobili, že domáce firmy jednoducho nestačili pokryť všetky potreby, ktoré nový režim prinášal. Práve tu vznikol priestor pre vstup zahraničných firiem, ktoré už po dlhoročnej tradícii najmä v západnej Európe poznali potreby trhu a tak sa úspešne uplatnili aj na tom slovenskom.

Kľúčové slová:

medzinárodné vlastníctvo

obchodné služby

transformačný proces

bibliografia

internacionalizácia



Obsah:
  • Úvod 3
    Obchodné služby a transformačný proces 4
    Internacionalizácia OPS 4
    DHL na Slovensku 8
    Záver 11
    Bibliografia 12
    Príloha 13

Zdroje:
  • Michalová Valéria - Obchodné služby. Business services; EKONÓM, Bratislava, 2005
  • Strážovská Elena - Obchodné podnikanie. Prípadové štúdie; EKONÓM, Bratislava, 2004