Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Financovanie podniku, charakteristika a členenie finančných zdrojov

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
31 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14097
Posledná úprava
02.06.2022
Zobrazené
2 501 x
Autor:
stylesx123
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Financovanie podniku je jednou z najdôležitejších činností v podniku. Aby bol podnik úspešný musí dobre posúdiť svoje možnosti. Neodmysliteľnou súčasťou financovania podniku je finančný plán, ktorý je výsledkom finančného plánovania. Pomáha podnikateľom pri rozhodovaní či treba zabezpečiť viac hotovostných peňažných prostriedkov alebo naopak viac kapitálovej štruktúry, či už ide o vlastný alebo cuzdí kapitál.

Financovanie podniku je proces získavania kapitálu, s ktorým podnik hospodári a s pomocou ktorého vykonáva svoju podnikateľskú činnosť, pričom veľkosť a štruktúra tohto kapitálu je daná finančnými zdrojmi, z ktorých sa kapitál sústreďuje.
Finančné potreby podniku delíme na potreby, ktoré vznikajú pri založení podniku a potreby vyplývajúce z jeho činnosti a ďalšieho rozvoja.
Pri založení podniku treba najskôr sústrediť kapitál, s ktorým možno začať podnikateľskú činnosť. Pričom veľkosť tohto kapitálu závisí od odboru podnikania, konkrétnej náplne a rozsahu činnosti a od technickej a technologickej úrovne, s ktorou sa podnikanie začne. Z takto determinovaného podnikateľského zámeru sa určí potrebná majetková štruktúra. Na jej reálne určenie je potrebné ujasniť, aký bude kolobeh podnikového kapitálu, ako rýchlo sa budú investované finančné zdroje vracať spať v peňažnej forme. Na základe toho sa stanovuje, koľko kapitálu bude viazaného v investičnom majetku, vo výrobných zásobách, v zásobách nedokončených a hotových výrobkov a v pohľadávkach. Ocenením takto určeného potrebného objemu majetku zistíme výšku kapitálu potrebný na zloženie podniku. Tento kapitál spravidla tvorí prvotný vklad vlastníka tvoriaci základné imanie podniku.
Pri začatí podnikovej činnosti vznikajú ďalšie finančné potreby. Podnik plynule nakupuje materiál, začína vyrubovať, vypláca mzdy a ďalšie prevádzkové výdavky. Začína normálny kolobeh spojený s podnikateľskou činnosťou. Postupne sa vytvorí charakter podnikových aktivít zodpovedajúcej štruktúre majetku.
...

Kľúčové slová:

financovanie

podnik

finančné zdroje

financovanie podniku

zdroje financovania

formy financovania

finančný plán

vklad

akcia

akcionár

úver

dotácia

odpisy

zisk



Obsah:
  • FINANCOVANIE PODNIKU
    ZDROJE FINANCOVANIA PODNIKU
    EXTERNÉ ZDROJE FINANCOVANIA PODNIKU
    VKLAD MAJITEĽA
    DLHODOBÉ A STREDNODOBÉ ÚVERY
    KRÁTKODOBÉ ÚVERY
    POSKYTNUTIE ÚVEROV
    OSOBITNÉ FORMY FINANCOVANIA
    DOTÁCIE
    Interné zdroje
    Odpisy
    Vzťah účtovných odpisov (ÚO) a daňových odpisov (DO)
    Zisk po zdanení
    Výsledok hospodárenia

Zdroje:
  • BEŇOVÁ, E. - JANKOVSKÁ, A. - MAJTÁNOVÁ, A. a kol.: Financie a mena. Bratislava: Ekonóm, 1999.
  • KACHAŇÁKOVÁ, A. - MAJTÁN, Š. - ŠLOSÁROVÁ, A.: Podniková ekonomika pre 2. až 4. ročník OA, 3. časť. Bratislava: SPN, 1996.
  • ORBÁNOVÁ, D. - VELICHOVÁ, Ľ.: Maturujem z ekonomiky. Bratislava: SPN, 2006.