Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Faktory pracovnej motivácie a úlohy motivátora

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
25978
Posledná úprava
20.08.2009
Zobrazené
1 482 x
Autor:
lucybed
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Motivácia je jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich úspešnosť života jedinca. Je pre neho dôležité, aby sa venoval činnostiam a práci, ktorá ho motivuje - oduševňuje a napĺňa a práve v týchto oblastiach je potom schopný podávať nadpriemerné výkony. Úspešnosť alebo neúspešnosť motivácie silne ovplyvňuje výrobu (jej kvantitu i kvalitu). Len výnimočne sa vyskytujú aj prípady, keď prehnaná motivácia pôsobí brzdiaco, no vo všeobecnosti platí, že produktivita práce a podaný výkon vzrastajú priamo úmerne s rastom pozitívnej motivácie.
Motiváciu predstavujú pohnútky, ktoré vyvolávajú aktivitu organizmu a určujú jej zameranie.
Motivácia je i psychologický proces, ktorý aktivuje ľudské správanie a dáva mu účel a smer. Je to vnútorná hnacia sila, ktorá ženie k uspokojeniu nenaplnených potrieb. Je to hnacia sila, ktorá vedie k dosiahnutiu osobných a organizačných cieľov. Je to vôľa niečo dosiahnuť.
Ľudské správanie je takmer vždy niečím psychologicky motivované. Pohnútkami ľudského správania sú však i biologické, kultúrne a situačné aspekty. I keď človek často vedome rozhoduje o tom, či bude konať na základe svojich motivácií, tie pôsobia na človeka i na podvedomej úrovni (napr. vplyv skrytou silou reklamy).

Kľúčové slová:

faktory pracovnej motivácie

vonkajšia motivácia

vnútorná motivácia

motivácia na základe povesti

motivácia na základe výkonu

motivácia na základe poslania

úloha motivátora



Zdroje:
  • Adamková J.: Motivovať alebo stimulovať zamestnanca? Časopis Slovenský Výber, roč. 11, č. 5 (2007), s. 14.
  • Adamková J.: Výkon ako motivácia. Časopis Slovenský Výber, roč. 11, č. 10 (2007), s. 36.
  • Ďurniková I.: Ako byť dobrým motivátorom. Časopis Manažment podnikania a vecí verejných – dialógy, roč. 1, č. 1 (2006), s. 26 – 33.
  • Urban J.: Jednoduché návody neexistují. Časopis Human resources management, roč. 2, č. 3 (květen – červen 2006), s. 10 – 12.