Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Chudoba ako sociálno-ekonomický problém na Slovensku a vo svete

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
23 x
Veľkosť
0,9 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14255
Posledná úprava
19.08.2022
Zobrazené
2 027 x
Autor:
petra2111
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Čo je chudoba?

Je veľmi dôležité nájsť spoľahlivý spôsob, ako vymedziť pojem chudoby. Jednou z možností je inšpirovať sa Organizáciou spojených národov (OSN), ktorá sa pokúsila definovať chudobu roku 1995 v Kodani. Podľa OSN je chudobný ten človek, ktorý trpí hladom a podvýživou, nemá prístup k pitnej vode, hygienickým zariadeniam ani k zdravotnej starostlivosti, má obmedzený alebo nijaký prístup k vzdelaniu a informáciám. Okrem toho býva v neadekvátnych podmienkach, navyše v nezdravom životnom prostredí a v rámci jeho sociálnej skupiny rastie úmrtnosť.

Význam sociálneho kontextu na tematizovanie chudoby zdôrazňuje definícia prijatá Európskou komisiou v roku 1984. Podľa nej za chudobných možno považovať osoby, rodiny a skupiny osôb, ktorých zdroje (materiálne, kultúrne a sociálne) sú také obmedzené, že ich vylučujú z minimálne akceptovateľného spôsobu života členských štátov, v ktorých žijú.

Pri snahe definovať chudobu teoreticky, sa najčastejšie používajú dva pojmy: chudoba absolútna a relatívna. Princíp absolútnej chudoby ju popisuje v termínoch prežitia, a odvoláva sa teda na nevyhnutné podmienky, ktoré zabezpečujú, aby človek nezomrel.
Druhý koncept hovorí o relatívnej chudobe, ktorú najlepšie vystihuje profesor Peter Townsend z London School of Economics. Hovorí, že jedincov, rodiny a skupiny v populácii možno považovať za chudobných, ak im chýbajú zdroje na zabezpečenie niektorých druhov stravy, životných podmienok a výdobytkov, ktoré sú zvyčajné v spoločnostiach, do ktorých patria. Pri takomto prístupe sa teda berie do úvahy aj stupeň rozvoja spoločnosti a pomery, ktoré v nej prevládajú.
...

Kľúčové slová:

chudoba

bohatstvo

dôvody chudoby

hlad

podvýživa

UNICEF

OSN

výživa

prežitie

detská práca

vykorisťovanie

zneužívanie

vzdelanie

nezamestnantosť

príjem

peniaze



Obsah:
  • 1. Čo je chudoba?
    2. Dôvody chudoby
    3. Ako merať chudobu?
    4. Fakty
    5. Afrika.
    6. Slovenská realita
    7. „Chudoba“ nezmizne
    8. Najchudobnejší z chudobných
    9. Riešenie

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • odborná literatúra
  • internet