Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Biblia

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
19928
Posledná úprava
21.02.2009
Zobrazené
2 258 x
Autor:
brrrrrciatko
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Stačí iba letmo pozrieť na obsah tejto knihy, aby sme zistili, že Biblia je akási malá knižnica, v ktorej sa uchováva viacero spisov od rôznych autorov z rôznych období našich dejín.
Mnohorakosť literárnych foriem a myšlienkovej náplne vystihuje už sám názov Biblia, ktorý hneď od začiatku poukazoval na to, že Biblia je zbierkou mnohých samostatných spisov. Postupom času sa termínom Biblia označovala táto zbierka ako celok, ako jedna kniha a takto sa dnes používa takmer vo všetkých rečiach.
Pre svoj mimoriadny pôvod a bohatú myšlienkovú náplň si Biblia získala jedinečné miesto vo svetovej literatúre a právom dostala meno „Kniha kníh“.

Sväté písmo
Túto skutočnosť plnšie vyjadruje a potvrdzuje jej bežný názov Sväté písmo, ktorý naznačuje aj to, že všetky spisy Biblie boli napísané z vnuknutia Ducha Svätého a že v nich máme písomne zachytené Božie zjavenie a Božie slovo, ktoré sa nám neporušene zachovalo aj v ústnom podaní Cirkvi. Biblia nie je iba kniha, v ktorej sa hovorí o Bohu, ale aj kniha, v ktorej Boh hovorí ľuďom, človekovi.

Starý a Nový zákon.
Okrem všeobecného názvu Biblia sa biblické spisy označujú aj výrazmi: Starý a Nový zákon, podľa zadelenia do dvoch významových celkov. Iné a výstižnejšie názvy sú Starý a Nový testament, teda Stará a Nová zmluva. V knihách Starej zmluvy sa opisuje fáza dejín, ktorá začala zmluvou Boha s Abrahámom a vyvrcholila zmluvou Boha s Izraelom na vrchu Sinaj. V knihách Novej zmluvy sa hovorí o splnení Božieho plánu spásy novou zmluvou Boha s ľuďmi, ktorú uzavrel Boží Syn Ježiš Kristus svojou krvou na spásu všetkých ľudí.

Kľúčové slová:

biblia

starý zákon

nový zákon



Zdroje: