Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Zdravotné riziká v gastronómií, dary mora v gastronómií

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
5,0 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40109
Posledná úprava
03.05.2012
Zobrazené
2 396 x
Autor:
xiaaraa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 Dary mora v gastronómii

V gastronómií sa do popredia čoraz viac dostávajú labužnícke pochúťky, u nás stále považované za exotické jedlá, ktoré sú pre prímorské krajiny typické. Na jedálnom lístku figurujú pod názvom „dary mora“ a konzumenta zaujmú atypickou chuťou a niekedy aj vzhľadom. Preto si v tejto práci bližšie priblížime živočíchy z kmeňa mäkkýšov a zo skupiny kôrovcov, ich spôsob prípravy v gastronómii a s tým spojené možné riziká zo zdravotného hľadiska.  

1.1 Mäkkýše

Telo mäkkýšov (Mollusca) je dvojstranne symetrické alebo nesymetrické, nečlánkované, skladá sa obyčajne z hlavy, vnútornostného vaku (na chrbtovej strane s plášťom) a svalnatej nohy. Produktom plášťa je vonkajšia schránka (ulita, lastúra). Do plášťovej dutiny ústi análny komplex orgánov: análny otvor, párne exkrečné a pohlavné žľazy. Cievna sústava je dobre vyvinutá, otvorená. Centrom je srdce s dvoma predsieňami. Krv sa voľne vylieva do plášťovej dutiny, kde obmýva jednotlivé orgány. Obsahuje hemoglobín alebo hemocyanín (obsahuje meď). Dýchacím ústrojom vodných mäkkýšov sú žiabre, suchozemské druhy dýchajú pomocou pľúcneho vaku. Tráviaca sústava začína ústnym otvorom ...

Kľúčové slová:

zdravotné riziká

toxoinfekcie

gastronómia rizika

stravovanie

morské plody

kôrovce



Obsah:
  • Úvod........................................................................................................................................1
    1 Dary mora v gastronómii......................................................................................................2
    1.1 Mäkkýše............................................................................................................................2
    1.2 Kôrovce.............................................................................................................................6
    2 Zdravotné riziká v gastronómii...........................................................................................8
    2.1 Bakteriálne a toxické otravy ...........................................................................................11
    2.2 Príznaky pri nákaze.........................................................................................................14
    2.3 Prvá pomoc......................................................................................................................14
    3 Typy pri príprave morských pochúťok.............................................................................15
    Záver.....................................................................................................................................17
    Použitá literatúra.................................................................................................................18

Zdroje: