Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Stanovenie ratingu bankového klienta na základe finančnej a nefinančnej analýzy

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13619
Posledná úprava
31.05.2021
Zobrazené
1 541 x
Autor:
xrobo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V mojej semestrálnej práci som sa venoval problematike získavania úveru klienta od banky, ktorej hlavnými predpokladmi sú bonita klienta, čiže schopnosť klienta splácať svoje záväzky banke v plnej výške a včas a dostatočnosť ním navrhnutých zabezpečení úveru. Pri hodnotení bonity dlžníka používa každá banka vlastný ratingový systém, ktorý vychádza z hodnotenia finančných aj nefinančných výsledkov klienta.

Banka zhodnotí bonitu klienta a riziká a svoje rozhodnutie klientovi oznámi. Žiadna skutočnosť, vrátane úkonov klienta alebo banky vykonaných v čase pred schvaľovaním úveru nezakladá nárok klienta na schválenie úveru bankou. Podmienkou poskytnutia úveru je bankou akceptovateľná bonita klienta a splnenie všetkých podmienok poskytnutia úveru uvedených v zmluve.Uzatvorením zmluvy sa klient stáva dlžníkom.

Bonita klienta sa určuje hodnotením informácií o klientovi ako napríklad príjmov a výdavkov klienta, rodinného stavu, veku, zamestnania, účelu úveru a ďalších kritérií podľa požiadaviek jednotlivých bánk. Tieto informácie poskytnuté banke prechádzajú procesom skúmania úverovej spôsobilosti klienta, inými slovami povedané, že dochádza k analyzovaniu informácií o klientovi prostredníctvom finančnej a nefinančnej analýzy. Ak ide o stálych klientov alebo klientov známych banke, analýza úverovej spôsobilosti môže byť jednoduchšia. Jedná sa o takých klientov, ktorí majú vedené účty v banke, v ktorej požiadali o úver alebo využívajú viaceré finančné produkty banky. Ale aj v takých prípadoch môže nastať situácia, že ich výsledná bonita môže byť nižšia, (ale postačujúca) ako u iných klientov.
...

Kľúčové slová:

rating

bonita

banka

klient

bankový klient

financie

finančná analýza

nefinančná analýza

úver

ratingový systém

K.O. kritériá

K.O.

KO kritériá

dlžník

splácanie



Obsah:
  • Úvod
    Finančná analýza
    Postup pri finančnej analýze podniku, ktorý žiada banku o úver
    Nefinančná analýza
    Konkrétny príklad banky UNICREDIT BANK na stanovenie ratingu bankového klienta, v tomto prípade zamestnanca
    Podmienky
    Konkrétny príklad banky UNICREDIT BANK na stanovenie ratingu bankového klienta, v tomto prípade PO - s.r.o.
    Podmienky
    Zdroje

Zdroje: