Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Obnoviteľné zdroje energie - čo sú OZE, ich výhody a rozdelenie

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,8 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13131
Posledná úprava
21.10.2020
Zobrazené
1 531 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Globálna civilizácia môže uniknúť život-ohrozujúcej pasci fosílnych palív iba v prípade razantného prechodu na obnoviteľné a trvalo-udržateľné zdroje. Prechod na obnoviteľné zdroje energie (OZE) je zmena, ktorá nemá od čias priemyselnej revolúcie obdobu. Zastaví plíživý proces homogenizácie kultúr a ekonomických štruktúr, zvyšovania regionálnych rozdielov, je to jediná cesta ako zabezpečiť diverzifikáciu a trvalú udržateľnosť ekonomického rozvoja tak, aby bol prospešný tak pre jednotlivcov ako aj pre spoločnosť. Využívanie OZE stabilizuje regionálne ekonomické, sociálne a kultúrne štruktúry ako aj demokratické inštitúcie, čo je základný predpoklad bezpečnosti ľudskej spoločnosti v budúcnosti. Ekonomická výhodnosť výroby energie z fosílnych a jadrových palív je mýtus, ktorý stojí na štátom garantovaných privilégiách. Regionálne zdroje OZE je možné využívať efektívnejšie, environmentálne citlivejšie, a teda aj ekonomickejšie, pokiaľ fyzikálne zákony budú prevládať nad mutovateľnými zákonmi trhu súčasného ekonomického poriadku. (Hermann Scheer, Slnečná ekonómia, 2004)

Prečo obnoviteľné zdroje energie
Úvahy o alternatívach vo výrobe energie odštartovala energetická kríza začiatkom 70. rokov, po ktorej sa USA a ďalšie vyspelé krajiny začali hľadať možnosti diverzifikácie výroby elektrickej energie, tepla a pohonných hmôt využitím iných zdrojov ako fosílnych palív. Rovnako ako o zdrojoch sa začala diskusia o kapacite elektrární a to nielen s ohľadom na životné prostredie ale aj na ich samotnú ekonomickú efektívnosť.

Tlak na energetické zdroje však nebol nikdy tak veľký, ako v ostatných rokoch. Spotreba energie rastie na celom svete, najmä však v Číne a Indii. EÚ25 je závislá na dovoze primárnych energetických zdrojov na 47% (v prípade ropy až 77%). 94% emisií skleníkových plynov v Európe v roku 2003 možno pripísať energetike. Ekonomický rozvoj v takom tempe využívania fosílnych palív nie je trvalo udržateľný.
...

Kľúčové slová:

energia

zdroj energie

obnoviteľná energia

obnoviteľné zdroje energie

vodná energia

veterná energia

slnko

vietor

voda

biomasa

biopalivo

vodná elektráreň

veterná turbína



Obsah:
  • Prečo obnoviteľné zdroje energie
    Čo sú obnoviteľné zdroje energie
    Aké sú možnosti využitia OZE
    Výhody obnoviteľných zdrojov energie
    Bariéry využitia obnoviteľných zdrojov energie
    Prečo podporovať OZE?
    Aké sú možnosti podpory OZE?
    Čo sú výkupné ceny OZE?
    Externé náklady energie
    Čísla o OZE na Slovensku
    Vodná energia
    Oceánska kinetická energia
    Oceánska tepelná energia
    Stav na Slovensku
    Stav vo Svete
    Veterná energia
    Veterné turbíny
    Výroba elektrickej energie
    Náklady a cena energie
    Mechanizmy podpory veternej energie v EÚ25

Zdroje: