Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Motivácia a zamestnanci

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
1,0 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
28842
Posledná úprava
21.12.2009
Zobrazené
1 379 x
Autor:
lucika2
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ú V O D

Pojem motivácia je odvodený od latinského slova „movare“, čo znamená hýbať sa, pohybovať sa. Označuje všetko, čo spôsobuje určitú aktivitu, určité správanie sa človeka. Odpovedá tiež na otázku, čím bola aktivita vyvolaná alebo prečo sa zmenila. Pojem motivácie sa viaže na aktiváciu, t.j. na vyvolávanie aktivity človeka, na organizovanie jeho organizmu, ale zároveň na usmerňovanie vyvíjaných aktivít určitým smerom, na
určitý cieľ. Ide pritom o psychickú a fyzickú aktiváciu. Motivácia je proces usmerňovania správania a konania človeka za účelom dosiahnuť žiadúce správanie zamerané na určitý cieľ.
Motivácia je žiadúce správanie cestou motívov a stimulov, motív ako vnútorná pohnútka, vnútorná hnacia sila človeka, stimul ako vonkajší podnet, ekonomický, neekonomický. Podstata motivácie spočíva v spojení vnútorného motívu s objektívnym stimulom, aby to viedlo k žiaducemu správaniu zameranému na určitý cieľ. Sú to pohnútky, ktoré vyvolávajú aktivitu organizmu a určujú jej zameranie. Motivácia je i psychologický proces, ktorý aktivuje ľudské správanie a dáva mu účel a smer. Je to vnútorná hnacia sila, ktorá ženie k uspokojeniu nenaplnených potrieb. Je to hnacia sila, ktorá vedie k dosiahnutiu osobných a organizačných cieľov. Je to vôľa niečo dosiahnuť.

Kľúčové slová:

Motivácia

zamestnanci

zamestnanec