Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Medzinárodný pohyb kapitálu

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
17 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
28373
Posledná úprava
05.12.2009
Zobrazené
1 423 x
Autor:
ivanka126
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod


Zhruba do prelomu 19. a 20. storočia mala kľúčovú úlohu pri rozvoji medzinárodných podnikateľských aktivít medzinárodná tovarová výmena. V ďalšom období, čo do hospodárskeho a politického významu a dôsledkov, zahraničný obchod ustupuje medzinárodným pohybom kapitálu. To však nič nemení na skutočnosti, že zahraničný obchod sa naďalej rozvíja rýchlym tempom, ktoré najmä v období po druhej svetovej vojne predstihuje tempo rastu hrubého domáceho produktu jednotlivých krajín. Zahraničnoobchodná výmena pritom úzko súvisí s expanziou medzinárodných kapitálových vzťahov.
Medzinárodný pohyb kapitálu znamená presun určitej hodnoty z jednej krajiny do druhej za tým účelom, aby v nej pôsobila ako kapitál, t.j. ako hodnota, ktorá prináša určitý výnos.
Cieľom tejto práce je analyzovať faktory, ktoré motivujú vývoz medzinárodného pohybu kapitálu. Ďalej sa v budeme venovať priamym zahraničným a nepriamym portfóliovým investíciám. V záverečnej časti budeme rozoberať základné trendy vývozu kapitálu a taktiež jeho dôsledky týchto pohybov.

Kľúčové slová:

kapitál

pohyb kapitálu