Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Koncepcia rozvoja vodnej dopravy na Slovenskej republike a v Českej republike

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45354
Posledná úprava
03.11.2014
Zobrazené
986 x
Autor:
vero.nika
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ÚVOD

Vodná doprava, resp. plavba, je dopravný odbor, v ktorom dopravcovia a zasielatelia využívajú na realizáciu požiadaviek prepravcov vnútrozemskú, námornú, alebo kombinovanú riečno-námornú plavbu.
Dopravca je teda majiteľ alebo prenajímateľ dopravných prostriedkov (napr. obchodných lodí), ktorými vykonáva dopravnú činnosť s cieľom realizovať požiadavky na prepravu nákladu alebo cestujúcich. Zasielateľ je organizátor prepravného procesu, ktorý určuje a riadi spôsob prepravy zásielky patriacej prepravcovi - objednávateľovi prepravy.
Vodná doprava zohráva významnú úlohu vo vnútroštátnych, najmä však v medzinárodných prepravných reláciách na zjednotenej sieti európskych vnútrozemských vodných ciest a na svetových moriach.
Dynamizujúcim prvkom rozvoja vodnej dopravy je aj to, že zo všetkých druhov dopráv najmenej znehodnocuje životné prostredie.
Už viacero štúdii sa zaoberalo možnosťou využitia prietokov Váhu na energetické účely, na závlahy, pre priemysel, na ochranu miest a pozemkov, na plavbu. Práve s využitím Váhu na plavbu súvisí otázka jeho splavnenia.
V roku 2001 vykonaný marketingový prieskum preukázal, že Vážskou vodnou cestou by slovenské subjekty mohli v rokoch 2001 - 2010 realizovať prepravu 2,3 -2,7 mil. ton tovarov ročne. Budovanie vodnej cesty na Váhu je známe pod pojmom Vážska vodná cesta. Jednou z možností ako využiť potenciál Vážskej vodnej cesty je nielen obchodná, ale aj turistická a športovo - rekreačná plavba.

Kľúčové slová:

vodná doprava

koncepcia

problémy

budúcnosť rozvoja

predpoklady

výskum



Obsah:
  • Obsah
    Úvod 3
    I. Legislatívne a organizačné predpoklady rozvoja vodnej dopravy 4
    II. Rozvoj a modernizácia dopravnej infraštruktúry 4
    III. Ekologické, bezpečnostné a kvalitatívne predpoklady 5
    IV. Sociálne predpoklady rozvoja vodnej dopravy 5
    V. Veda a výskum 6
    Koncepcia rozvoja čr 6
     záver 6
    Príloha - obrázok č.1 7
    Otázky 7
    Použitá literatúra 8