Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Hospodárska súťaž

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
9 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21403
Posledná úprava
22.03.2009
Zobrazené
3 124 x
Autor:
simikk
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Hospodárska súťaž je súperenie medzi podnikateľmi v hospodárskej oblasti, ktorého cieľom je predstihnúť iné podnikateľské subjekty a dosiahnuť tak hospodársky prospech.
Efektívna hospodárska súťaž je stav, keď podnikatelia pôsobiaci na trhu uskutočňujú svoje rozhodnutia súvisiace s ich podnikateľskou činnosťou samostatne, vrátane výberu svojich obchodných partnerov.
Sloboda, resp. vykonávanie obchodných rozhodnutí samostatne, zahŕňa tiež právo podnikateľa prirodzene prispôsobovať svoje správanie trhovému prostrediu.
Predpokladom efektívnej hospodárskej súťaže je preto vylúčenie akýchkoľvek priamych alebo nepriamych kontaktov medzi konkurentmi, ktorých cieľom je ovplyvnenie správania sa svojho konkurenta (reálneho alebo potenciálneho), ako aj vylúčenie toho, aby podnikatelia odhaľovali svojim konkurentom svoje budúce podnikateľské zámery. To znamená vylúčenie situácií, kedy nedochádza k prirodzenému prispôsobovaniu sa trhovému prostrediu.

Cieľom politiky ochrany hospodárskej súťaže je chrániť a napomáhať rozvíjaniu konkurenčných podmienok. Konkurenčná politika je aj nástrojom na vytvorenie atraktívneho prostredia pre investície a pre rast pracovných miest, preto pôsobí na zabezpečenie dlhodobo udržateľného rastu a konkurencie schopnosti ekonomiky.
Hospodárska súťaž je nástroj na riešenie trhových zlyhaní, ktoré vyplývajú z nedostatku konkurencie.


Kľúčové slová:

hospodárska politika

hospodárska súťaž

Protiminopolný úrad

kontrola koncentrácií

koncentácie

dohody obmedzujúce súťaž

dominantné postavenie

zneužitie dominantného postavenia

štátna pomoc



Zdroje: