Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

História, základné poslanie, organizačná štruktúra a úlohy ESA

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40891
Posledná úprava
19.11.2012
Zobrazené
891 x
Autor:
lenka.krisova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Spracovanie seminárnej práce o Európskej vesmírnej agentúre z predmetu Medzinárodné letecké právo.

1. História ESA
1.1 Čo je ESA?
Európska vesmírna agentúra alebo Európska kozmická agentúra (ESA, European Space Agency) je medzivládna organizácia na výskum vesmíru založená v roku 1974, ktorá má v súčasnosti 18 členských štátov – Rakúsko, Belgicko, Česká republika, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Írsko, Taliansko, Luxemburgsko, Holandsko, Nórsko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Veľká Británia. Dohodu o spolupráci podpísala Kanada, ktorá kooperuje na niektorých významných projektoch. 19. členom sa pravdepodobne stane Rumunsko, ktoré podpísalo Dohodu o pripojení k ESA 20.januára tohto roku. Maďarsko, Poľsko, Estónsko a Slovinsko sú "európske spolupracujúce štáty". 

Sídlo riaditeľstva je v Paríži a jednotlivé centrá sú v niektorých z ďalších členských štátov- Európske stredisko astronautov v Kolíne nad Rýnom, Nemecko; Európske vesmírne centrum, vo Villanueva de la Kanada, Madrid, Španielsko; Európske vesmírne operačné stredisko v nemeckom Darmstadte; Stredisko pre pozorovanie Zeme, vo Frascati blízko Ríma, Taliansko; Európske vesmírne výskumné a technologické centrum, Noordwijk, Holandsko. 

Nové stredisko otvorila ESA vo Veľkej Británii, v Harwell, Oxfordshire. ESA má tiež kancelárie v Belgicku, USA a Rusku, odpaľovacie základne vo Francúzskej Guyane a pozemné sledovacie stanice v rôznych častiach sveta. 

ESA zamestnáva zhruba 2200 zamestnancov zo všetkých členských štátov vrátane vedcov, inžinierov, špecialistov informačných technológií a administratívnych pracovníkov, a v súčasnosti má ročný rozpočet približne 3 miliardy €.

Kozmodróm ESA je Guyanské kozmické centrum v Kourou v juhoamerickej Francúzskej Guyane, z ktorého je možné vďaka jeho blízkosti k rovníku ľahko dosiahnuť komerčne dôležité obežné dráhy. Vďaka spoľahlivému a výkonnému nosiču Ariane-4 ESA získala dôležité miesto na trhu kozmických dopravcov v súčasnosti posilnené novou výkonnou raketou Ariane-5. Zároveň sa v posledných rokoch stala druhým najvýznamnejším hráčom na poli kozmického výskumu spolu s NASA.

Kľúčové slová:

Hisória ESA

Hlavné úlohy ESA

Organizačná štruktúra ESA

Európska vesmírna agentúra



Obsah:
  • História, základné poslanie, organizačná štruktúra a úlohy ESAÚvod
    1. Hisória ESA
    1.1 Čo je ESA?
    1.2 Významné medzníky ESA v rokoch 1973-1999
    1.3 ESA v 21.storočí
    2. Základné poslanie ESA
    2.1 Hlavné úlohy ESA
    2.2 Organizačná štruktúra ESA
    3. ESA – Vesmír pre Európu
    3.1 ESA a Európska únia
    3.2 ESA a Slovensko
    4. Záver