Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ekonomické nástroje ochrany životného prostredia uplatňované v krajinách EÚ

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14021
Posledná úprava
23.03.2022
Zobrazené
1 016 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ekonomická reprodukcia vo výrobných podnikoch je závislá na prírodných zdrojoch, ktoré tvoria materiálovo-energetickú základ ň u pre realizáciu výrobného procesu, a tým umožňujú uspokojovať potreby spotrebiteľov - zákazníkov. Tlak na využívanie zdrojov životného prostredia je dnes evidentný takmer vo všetkých štátoch sveta. Vyslovujú sa obavy, že populačná explózia, rastúca spotreba a neustále sa prehlbujúce ekonomické rozdiely budú problém kvality životného prostredia naďalej vyostrovať.
Obdobie globalizácie spoločnosti, neustáleho technického rozvoja a ekonomického rastu sa tak naplno prejavilo aj v oblasti environmentálnej. Riešenie vzniknutej situácie predpokladá s plnou zodpovednosťou adekvátne reflektovať otázky životného prostredia nielen do myslenia ľudí. Ale i do ekonomického a politického rozhodovania na všetkých úrovniach riadenia.
Ekonomická a environmentálna účinnosť emisných platieb bola u nás do tejto doby veľmi nízka a vzhľadom k tomu, bolo potrebné inovovať a rozšíriť spektrum pôsobnosti ekonomických nástrojov environmentálnej politiky. Možno konštatovať, že emisné platby za znečisťovanie životného prostredia mali len symbolický význam a absentovala stimulačná funkcia financií. Veľká skupina firiem napr. aj na Slovensku platila za znečisťovanie životného prostredia len veľmi nízke poplatky, pričom náklady jednotlivých znečisťovateľov na zníženie stupňa znečistenia prevyšovali emisné platby.
Dôsledkom nezáujmu štátu venovať väčšiu pozornosť tejto problematike, bolo nedostatočné stimulovanie znečisťovateľov, ktorí neprijímali opatrenia na zníženie zaťaženia životného prostredia.

„Aby platby pôsobili na znečisťovateľov životného prostredia stimulatívne v zmysle ekonomickej teórie, ich optimálna úroveň by mala by ť odvodená od výšky hraničných nákladov potrebných na zníženie jednotky znečistenia.„

Ekonomika sa dnes stáva systémom, ktorý je úzko spätý s ekológiou a toto prepojenie dvoch systémov v značnej miere ovplyvňuje ekonomickú efektívnosť každej krajiny v rámci Európskej únie.
...

Kľúčové slová:

financie

peňažníctvo

životné prostredie

ZP

environmentalistika

ekonomika

daňová sústava

prírodné zdroje

environmentálna politika

trvalo udržateľný rozvoj

územné plánovanie

emisie



Obsah:
  • 1. Úvod
    2. Environmentálna záťaž ekonomiky
    3. Environmentálna politika ako nástroj ochrany životného prostredia
    o Princípy environmentálnej politiky
    4. Environmentálna politika Európskej únie
    5. Environmentálne platby ako nástroje environmentálnej politiky
    6. Environmentálna účinnosť a spôsoby jej dosiahnutia v procese harmonizácie
    7. Metodika hodnotenia ekonomicko-environmentálnej účinnosti
    8. Environmentálne aspekty ochrany životného prostredia v daňovej sústave
    9. Záver
    10. Použitá literatúra

Zdroje:
  • Revue Priemyslu č.10/2007
  • Profit č.20/2007
  • E. Romančíková: Finančno-Ekonomické aspekty ochrany životného prostredia
  • http://www.euractiv.sk