Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Charakteristika organizačnej kultúry všeobecne a v konkrétnej organizácii

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
32 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
38199
Posledná úprava
17.11.2011
Zobrazené
2 597 x
Autor:
gabana
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V súčasnom ponímaní manažmentu ako komplexného pohľadu na riadenie a beh organizácie je jedným z dôležitých fenoménov kultúra organizácie resp. organizačná kultúra (ďalej OK), môže byť tiež označovaná ako firemná kultúra. Každý manažér si musí uvedomovať jej dôležitosť pri rozhodovaní, komunikácii a kooperovaní so všetkými zložkami a úrovňami v organizačnej štruktúre, či už v horizontálnej alebo vertikálnej rovine.

Kultúra ako taká existuje v každej ľudskej spoločnosti a vo všetkých jej úrovniach, preto sa prejavuje aj v organizáciách, firmách či podnikoch, keďže v každej takejto entite sa vytvorí spoločenstvo ľudí, ktorí majú rovnaké resp. podobné znaky správania, vyjadrovania, spoločenskej, alebo firemnej hierarchie atď. Ide o prirodzený jav, ktorý rozhodným spôsobom ovplyvňuje dianie v spoločnosti, resp. organizácii. Môže jednak napomôcť k jej napredovaniu a zisku, rovnako ako spôsobiť jej zostup a pád v súbehu s nesprávnym riadením organizácie, a/alebo nedostatočnou komunikáciou vo vertikálnej rovine organizačnej štruktúry. 

Keďže OK sa môže stať silným nástrojom v rukách schopného manažéra a byť tak konkurenčnou výhodou je dôležité ju pochopiť, rozvíjať a vedieť ovplyvňovať, aby zamestnanci pociťovali jej dôležitosť v danej spoločnosti a podieľali sa na jej tvorbe, či už vedome alebo prirodzeným vývojom organizácie.

Kľúčové slová:

organizačná kultúra

organizácia



Obsah:
  • ÚVOD
    1. CHARAKTERISTIKA A PODSTATA ORGANIZAČNEJ KULTÚRY
    1.1 Definícia pojmu Organizačná kultúra
    1.2 Podstata organizačnej kultúry
    2. ČLENENIE A FORMY KULTÚR
    2.1 Základné delenie kultúr
    2.2 Formy kultúr
    3. MERANIE ORGANIZAČNEJ KULTÚRY
    4. ZMENA ORGANIZAČNEJ KULTÚRY
    5. ORGANIZAČNÁ KULTÚRA V KONKRÉTNEJ ORGANIZÁCII
    ZÁVER

Zdroje: