Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Botanika - Vypracované všetky čeľade

«»
Prípona
.rar
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
25 x
Veľkosť
2,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
43888
Posledná úprava
29.06.2015
Zobrazené
1 709 x
Autor:
Logenix
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
SYSTEMATICKÁ BOTANIKA

Vypracované všetky čeľade vrátane galérie.
Pri každej čeľadi spracované:
1. Všeobecná a morfologická charakteristika čeľade
2. Charakteristika kvetu alebo súkvetia:
3. Súpis najvýznamnejších druhov:
4.Typ plodov
5. Špeciálne vlastnosti a význam:
6. Rozobratých pár rastlin ku každej čeľadi

Kľúčové slová:

Botanika

čeľade

semestrálna práca

protokol

seminárna práca



Obsah:
  • Astrovité/Asteraceae/
    1. Všeobecná a morfologická charakteristika čeľade:
    Prevažne sú to byliny jednoročné i viacročné, niekedy v spodnej časti drevnatejú, vzácne sa vyskytujú aj dreviny.

    2. Charakteristika kvetu alebo súkvetia:
    Súkvetie, úbor je rôznej veľkosti od 1mm do 70cm. Počet kvietkov v úbore je jeden až tisíc. Zákrokov úbor je rozmanitý, niekedy je nápadne sfarbený. Lôžko je buď ploché, vyklenuté, vajcovité, plné alebo duté. Kalich je zvyčajne premenený na tenké štetinky alebo chocholec. Koruna je rúrkovitá (terč) a jazykovitá (lúč). Nitky tyčiniek na báze zrastajú s korunou, inač sú voľné, peľnice sú po celej dĺžke zrastené do kužeľa alebo valca. Spodný semenník obsahuje jedno vajíčko, blizna je dvojramenná. Listy sú bez prilístkov, striedavé, protistojné, prízemná ružica.

    3. Súpis najvýznamnejších druhov:
    Slnečnica ročná/Heliantus annuus/, nechtík lekársky/Calendula officinalis/, artičoka zeleninová/Cynara scolymus/, chryzantéma pravá/Dendranhema vulgare/, margaréta biela/Leucanthemum vulgare/, nevädza poľná/Cyanus segetum/, ruman poľný/Anthemis arvensis/, rumanček kamilkový/Matricaria recutita/, podbeľ liečivý/tussilago farfara/, lopúchy/Arctium/, pichliače/Cirsium/, bodliak/Carduus/, starčeky/Senitio/, astry/Aster/

    4. Typ plodov:
    Plod astrovitých je nažka s tvrdým oplodím, nažky majú pri niektorých druhoch lietacie zariadenie, alebo rôzne háčiky a výbežky.

    5. Špeciálne vlastnosti a význam:
    Astrovité sú rozšírené po celom zemskom povrchu, sú zložkou vegetácie a všetkých vegetačných pásiem a výškových stupňou. Sú rozšírené v stepiach a na zasolených pôdach. Patria sem pestované olejniny, zeleniny, mnoho liečivých rastlín, niektoré aromatické rastliny. Patrí sem aj mnoho expanzívnych a vytrvalých burín, ktoré majú intenzivne vegetatívne a generatívne rozmnožovanie.

    Slnečnica ročná /Heliantus annuus/:
    Opis:
    Koreňový systém slnečnice je mohutný, bohato rozkonárený, hlavný kolový koreň preniká do hĺbky 1,5 m a viac, čo umožňuje rastline prijímať vodu a živiny z hlbších vrstiev pôdy a dobre odolávať suchu. Postranné korene rastú spočiatku paralelne s povrchom pôdy, neskôr sa asi vo vzdialenosti 100 - 400 mm od hlavného koreňa geotropicky ohýbajú smerom dolu. Prevažná časť koreňov sa rozprestiera v hĺbke 0,2 - 0,3 m pod povrchom pôdy.
    Stonka je vzpriamená, pokrytá chĺpkami (trichómami), vyplnená bielou hubovitou dreňou. U olejnatých typov sa nerozkonáruje, dosahuje výšku 1 - 2 m, u silážnych odrôd až 4 m.
    Listy sú elipsovité alebo srdcovité s pilkovitým okrajom a sú drsné. Ich počet sa pohybuje podľa dĺžky vegetačného obdobia od 12 až do 40 na jednej rastline (najčastejšie 20 - 30). Okrem prvých 2 - 3 párov sú umiestnené na stonke striedavo.
    Súkvetím slnečnice je úbor s priemerom 100 - 400 mm. Sú v ňom 2 typy kvietkov: po obvode sa nachádzajú žltosfarbené jazykové kvety, ktoré sú lákadlom pre opeľovačov. Celé lôžko úboru vyplňujú plodné, trubkové obojpohlavné kvety v počte 1 000 - 1 200, výnimočne až do 4 000.
    Hospodársky význam:
    Slnečnica je z hľadiska svetovej produkcie olejnín po sóji, bavlníkovom semene a plodoch podzemnice olejnej najvýznamnejšou olejninou. Jej význam spočíva predovšetkým v poskytovaní vysoko kvalitného, dieteticky hodnotného oleja, využívaného ako technický, ale najmä stolový olej. Vysokú výživnú hodnotu má najmä pre vysoký obsah esenciálnej kyseliny linolovej (až 70 %), obsah lyzínu a metionínu v bielkovinách a pre prítomnosť karotenoidov. Repkový olej obsahuje asi 25 % a sójový 45 až 50 % kyseliny linolovej, ktorá má v ľudskom organizme antikarcinogénne účinky, znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
    Najkvalitnejší slnečnicový olej sa využíva v potravinárskom priemysle na výrobu stolových olejov a stužených tukov. Ďalej pri výrobe rybích a zeleninových konzerv a menej kvalitný pri výrobe fermeží, farbív, mazadiel a mydiel. Olej zo špeciálnej - vysokoolejnatej „americkej“ slnečnice (Oliol) sa hodí na tepelnú úpravu (smaženie, pečenie) jedál.
    Nezanedbateľný je význam slnečnice pre živočíšnu výrobu, kde poskytuje veľmi cenné a hodnotné krmivo vo forme výliskov a siláže. Výlisky, ktorých sa získa pri spracovaní slnečnicových semien asi 40 - 50 % a obsahujú približne 36 % bielkovín a dostatočné množstvo oleja, sú vhodné najmä pre výkrmový hovädzí dobytok. Kladne možno slnečnicu hodnotiť i ako strniskovú plodinu, na zelené kŕmenie a na zelené hnojenie. Na tento účel sa urodí takmer na celom území našej republiky a to aj v oblastiach, kde dopestovanie nažiek neprichádza do úvahy.

    Galéria:

    Semená slnečnice ročnej
     

    Kvet slnečnice ročnej
     

    Pestovanie

Zdroje:
  • studenti