Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Arrowov teorém nemožnosti - Verejné financie

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14033
Posledná úprava
07.04.2022
Zobrazené
1 806 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Kenneth Joseph Arrow (* 23. august 1921, New York, USA) je americký ekonóm, držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu. Patrí medzi zakladateľov modernej neoklasickej ekonómie. Arowov teorém vychádza z teórie verejnej voľby.

V rámci verejnej voľby môžeme hovoriť o forme priamej demokracie a forme reprezentatívnej demokracie. Ak hovoríme o priamej demokracii, potom rozoznávame pravidlo jednomyseľnej zhody, teda volebného procesu sa zúčastnia všetci zainteresovaní a volebný proces je ukončený vtedy, keď sa všetci účastníci zhodnú na jednom riešení a ďalej pravidlo väčšiny, pričom práve toto je charakteristické pre demokratickú spoločnosť. Väčšinové pravidlo znamená, že prijatý je taký návrh, pre ktorý hlasuje väčšina. Pojem väčšina má však rôzny obsah. Pri dohodnutí väčšinového pravidla musí byť dohodnuté o akú väčšinu sa jedná. Či o absolútnu - nadpolovičná zo všetkých oprávnených voličov, kvalifikovanú - vyššia než nadpolovičná, napr. viac ako tri pätiny alebo relatívnu - najvyšší počet hlasov z niekoľkých variant a pod.

Napriek tomu, že je pravidlo väčšiny pravidlom demokratickým, nemožno ho považovať za ideálne. Ide napr. o tyraniu väčšiny, porušovanie ľudských práv menšiny, vydieranie jedincom atď.
Výskyt tzv. hlasovacieho paradoxu, (ak hovoríme o pravidle väčšiny) je jedným z veľkých problémov verejnej voľby z dôvodu nebezpečenstva cyklického hlasovania alebo manipulácie s volebným poradím. A práve z týchto problémov vychádza Arrowov teorém nemožnosti. V dôsledku hlasovacieho paradoxu môže dochádzať k netranzitívnosti ( v prípade, že sa voľba vzťahuje na tri alebo viac návrhov). Ak nemôže žiadny z prejednávaných návrhov získať jednoznačne väčšinu hlasov, vzniká hlasovací paradox.
...

Kľúčové slová:

arrowov teorém

nemožnost

verejné financie

hlasovanie

hlasovací paradox

tranzitívnosť

financie

ekonomika

Kenneth Joseph Arrow

Arrow



Obsah:
  • Úvod
    Verejná voľba
    Hlasovací paradox
    Podstata tranzitívnosti
    Paradox cyklického hlasovania
    Nebezpečenstvo manipulácie s poradím pri hlasovaní
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • Strecklová, Y.; Malý, I. a kol.: VEŘEJNÁ EKONOMIE; 1998; Computer press
  • Hamerníková, B.; Kubátová K.: VEŘEJNÉ FINANCE; 2000; Eurolex Bohemia Praha