Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ulica a mesto - urbanizmus a územné plánovanie

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
10,8 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
10652
Posledná úprava
11.06.2019
Zobrazené
2 308 x
Autor:
peppo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ULICA - verejná komunikačná plocha spravidla obojstranne zastavaná s upraveným povrchom. Jej šírka je závislá od požiadaviek dopravy a druhu zastavania. Častým doplnkom ulice je pás zelene, zriadený ako predzáhradky u domov, deliaca vozovka do dvoch smerov, napr. oddeľujúci chodník od jazdnej dráhy.

V starovekom Oriente nebola uliciam venovaná zvláštna pozornosť, až v helenistickom Grécku a Ríme bývali hlavné ulice výtvarne upravované. Rímske mestá založené na princípe castra mávali pravidelnú uličnú sieť s pravouhlým rozvrhnutím hlavných ulíc. V stredovekých mestách bývali ulice úzke, 3m i menej, jednak pre nedostatok miesta, jednak z obranných dôvodov. V novoveku postupne naberali tvar do tej formy, ako ich poznáme dnes.

Historické jadrá stredovekých sídel sú takmer zhodné so súčasnými požiadavkami na tzv. pešie zóny v centrálnych častiach moderných miest. Sú protikladom širokých a priamych komunikácií s nadjazdmi a oblúkmi veľkých polomerov, ktoré síce bezpečne a rýchlo smerujú dopravu, ale už menej príjemné a pohodlné sú pre prechádzku človeka mestom. Stredoveké mestá patrili chodcom a tomu odpovedala ich rozloha, šírka a dĺžka ulíc a námestí.

Kľúčové slová:

urbanizmus

mesto

ulica

historické jadrá

rozvoj komunikácií

verejné budovy

územné plánovanie

doprava

likvidácia ulíc

námestie



Obsah:
  • Druhy niektorých ulíc
    V histórií miest sa obvykle rozširujú dva základné prístupy budovania
    Zoznam použitej literatúry

Zdroje: