Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Tvorba rozpočtu ponukovým prístupom

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12790
Posledná úprava
24.08.2020
Zobrazené
972 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Pre súčasný stav je typické, že rozpočtovanie je založené na tzv. ponukovom a inštitucionálnom prístupe k tvorbe rozpočtu. Daný stav je potrebné zmeniť, a to vytvorením dopytového prístupu ku tvorbe rozpočtu. Pretrváva idea indexové metódy zostavovania rozpočtu a inštitucionálny spôsob financovania.
Ponukový prístup k tvorbe rozpočtu využíva rozpočtovú indexovú metódu, resp. rozpočtové metódy primárne zohľadňujúce tzv. historickú bázu. Stranu príjmov charakterizuje tzv. brutto rozpočtovanie, kde neexistuje systémové prepojenie príjmov a výdajov. Stranu výdajov charakterizuje procesná kontrola. Časový horizont je krátkodobý.
V súčasnosti je charakteristický tzv. ponukový prístup k tvorbe rozpočtu, ktorý je založený na dominantnej roly správcov rozpočtových kapitol v tom zmysle, že zostavujú rozpočet s ohľadom na minulosť, tzv. na historickú bázu pôvodného rozpočtu.
Historická báza rozpočtu vznikla začiatkom 90. rokov subjektivistickým politickým rozhodnutím, pričom v nasledujúcich rokov sa opravovalo a aj upravuje o index.
Základným kritériom pre požadovanie zdrojov je existencia danej inštitúcie, ktorá dostáva zdroje preto, že existuje, a tiež môže existovať preto, že dostáva zdroje, bez toho, aby boli preverované jej výstupy.
...

Kľúčové slová:

rozpočet

tvorba rozpočtu

ponuka

ponukový prístup

index

financovanie

inštitucionálne financovanie

dopyt

inovácia

trajektória

inovačné trajektórie



Obsah:
  • Nové reformované prístupy k rozpočtovému procesu
    Historická báza rozpočtu
    Indexová metóda
    Modernizácia verejnej správy
    Predmetom skúmania
    Záver