Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Riadenie železničnej dopravy na Slovensku a jej vývoj

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13748
Posledná úprava
15.06.2021
Zobrazené
733 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Situácia v oblasti zabezpečovacej techniky na území dnešného Slovenska bola od príchodu prvého parného vlaku do Bratislavy (1848), resp. už od výstavby Bratislavsko-trnavskej konskej železnice, závislá samozrejme od vývoja v kontexte celého Uhorska, resp. Rakúsko-Uhorska, a to až do roku 1918.

V rokoch 1848 až 1880 bolo potrebné zabezpečiť železničnú prevádzku na diaľkových tratiach presahujúcich dĺžku rádovo stovky kilometrov. Znamenalo to mať dopravným personálom vybavenú každú stanicu, medzi ktorými sa jazdy vlakov uskutočňovali po vtedy jednokoľajných železniciach.
Spôsoby zabezpečenia jazdy vlakov sa spočiatku sústredili predovšetkým na elimináciu vzniku nehody na šírej trati, t.j. v medzistaničnom úseku. V Rakúsko-Uhorsku sa železničná doprava vykonávala iba počas dňa, teda za denného svetla, v noci sa nejazdilo. Do roku 1851 mohol byť na trať vypravený ďalší vlak až po 30 minútach, neskôr po 5 minútach po odchode prvého vlaku. Išlo o tzv. časovú sústavu. Tento systém začal byť zahusťovaním prevádzky a vývojom vozidiel čoskoro veľmi nepraktický a nebezpečný. Rôzne hmotnosti vlakov a výkon hnacieho vozidla spôsobovali, že niektoré vlaky išli pomaly aj napriek stavu trati, ktorá umožňovala väčšiu rýchlosť, iné vlaky túto rýchlosť dosahovali. Tým hrozilo riziko dobehnutia skoršieho, ale pomalšieho vlaku neskorším, ale rýchlejším vlakom. Čiastočne sa prevádzku na šírej trati darilo riadiť prostredníctvom strážnikov. Strážnici pracovali vo svojich strážnych domčekoch rozmiestnenými medzi stanicami vo vzdialenostiach približne 1 až 2 kilometre, kde zároveň žili so svojimi rodinami.
...

Kľúčové slová:

železnica

železničná doprava

vlak

železničná prevádzka

riadenie železničnej dopravy

telegraf

zvonkové návestidlo

telefón

železničná stanica

hradlo

automatické hradlo

Siemens



Obsah:
  • Železničná doprava v Rakúsko-Uhorsku, resp. Uhorsku
    Časová sústava
    Zavedeni telegrafu na železniciach
    Zvonkové návestidlo
    Telefonické dorozumievanie sa medzi pracovníkmi dopravnej služby
    Dirigent
    Automatický blok (autoblok)
    Automatické hradlo
    Telemechanické zariadenia duplexné
    Riadenie železničnej dopravy od roku 1993

Zdroje:
  • Odborná literatúra
  • Internet